Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

"Niko ovde nije željan ničije krvi, niti lekarske licence", kaže za Nova.rs profesor Đorđe Alempijević, jedan od potpisnika inicijative da se Lekarska komora Srbije (LKS) izjasni o nastupima i postupcima člana Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa Branimira Nestorovića. Da ova inicijativa stigne pred nadležne organe LKS čeka se duže od mesec dana, a prema najavama predsednika Etičkog odbora LKS Gorana Bogdanovića, to bi konačno trebalo da se desi tokom naredne nedelje.

„Želja nam je da čujemo stav Etičkog odbora Lekarske komore Srbije povodom izjava Branimira Nestorovića, da se utvrdi da li je bilo kršenja etičkog kodeksa. Sa druge strane, Etički odbor nije ovlašćen da izriče sankcije, on može da analizira neko ponašanje. Ako nađe da tu ima nečega što je suprotno kodeksu profesionalne etike, može da pokrene postupak pred Sudom časti LKS“, objašnjava postupak prof. Alempijević za Nova.rs.

Podsetimo, u inicijativi se naglašava da „profesor Nestorović svojim medijskim istupima narušava ugled i nanosi štetu lekarskoj profesiji, kao i zdravstvu u celini. U dopisu Lekarskoj komori Srbije, u kojem je citiran niz spornih izjava, Nestoroviću se zamera da “javnosti prezentuje proizvoljne konstrukcije koje ne sadrže medicinski ispravne činjenice”.

Među tim medijskim istupima nalazi se i konferencija za medije krajem februara, kada je Nestorović izrazio čuđenje „što se narod koji je preživeo bombardovanje i sankcije sada plaši najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva“.

Dr Alempijević precizira da je Sud časti disciplinski organ LKS i jedino je on ovlašćen da izrekne sankciju. Kako kaže, postoji dijapazon sankcija, nije samo gubitak licence, to je najteži oblik sankcije, a postoje i javna opomena i novčana kazna.

Đorđe Alempijević / Foto: Medija centar Beograd

„To je izvrtanje da njemu neko želi da uzme licencu, meni ni iz džepa ni u džep. Ono što sam čuo o kolegi jeste da je pomogao mnogim pacijentima, ali odličnog lekara čini i etički odnos prema profesiji“, kaže Alempijević komentarišući pojedine medijske navode da bi Nestorović mogao da ostane bez dozvole za rad.

I profesor Slobodan Savić jedan je od potpisnika inicijative da se Lekarska komora Srbije i Etički komitet izjasne o postupanju i izjavama pulmologa Branimira Nestorovića.

Savić za naš portal kaže da ne očekuje da se Nestoroviću oduzme licenca i podseća da se licenca gubi kada je neko pravosnažno osuđen za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi.

„To su zaista teška dela. Nigde nismo pominjali niti predlagali gubitak licence, već to da se Lekarska komora izjasni u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima. Mislim da nema dovoljno uslova za gubitak licence, kaže Savić.

Inicijativa LKS da se izjasni o nastupima Nestorovića upućena je pre više od mesec dana, ali zasedanja i izjašnjavanja još nije bilo. Očekuje se da Etički komitet uskoro konačno kaže svoje.

Slobodan Savić / Foto:N1

 

„Koliko vidim, oni su to stavili na dnevni red. Njihovo je da procene da li smo u pravu. Mi nikoga ne obavezujemo, mi smo izneli svoje mišljenje. Tu su i argumenti, citirali smo izjave i naznačili gde je Nestorović to govorio. Etički odbor treba kaže da li se to uklapa u kodeks etike LKS i da donese odgovarajuće mere“, kaže Savić.

On navodi da se od Lekarske komore očekuje da jasno kaže svoj stav i opomene.

„Smatramo da je ponašanje Nestorovića neprimereno zbog svih izjava koje je davao, mi smo to argumentovano naveli. Mislim da to nije osnovano što se tiče gubitka licence, mi nismo ni pominjali gubitak licence, nego odgovarajuće sankcije u skladu sa tim kako etički odbor donosi odluke“, navodi Savić.

Inicijativu da se LKS izjasni, osim profesora Savića, potpisali su i profesor Đorđe Alempijević, vanredni profesor psihijatrije Srđan Milovanović, redovni profesor interne medicine Aleksandar N. Nešković i prim. dr Elizabet Paunović, penzionisana direktorka Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje Svetske zdravstvene organizacije.

Zbog koronavirusa se dugo čekalo da inicijativa konačno stigne na red. Prvi zahtev upućen je još 10 aprila, a potvrdu da će Etički odbor LKS tokom naredne nedelje raspravljati i o ovoj inicijativi dao je predsednik Etičkog odbora LKS-a Goran Bogdanović.

“Etički odbor se nije sastajao od ukidanja vanrednog stanja. Naredne nedelje ćemo organizovati sastanak u prostorijama komore, i zakazati sednicu odbora. Pored ovog dopisa, razmatraće se još tri dopisa koji su ranije poslati”, potvrdio je Bogdanović za Danas.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare