Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Odluku o dozvoli za ulazak u Nemačku donose službenici i službenice na graničnoj kontroli na osnovu važećih pravila i svojih diskrecionih ovlašćenja.

Od danas, 27. februara, Srbija nije više u kategoriji područja sa visokim rizikom od zaraze korona virusom, u skladu sa odredbama direktive o ulasku u Nemačku u uslovima pandemije korona virusa.

Odluku o dozvoli za ulazak u Nemačku donose službenici i službenice na graničnoj kontroli na osnovu važećih pravila i svojih diskrecionih ovlašćenja. Iz Ambasade Nemačke u Beogradu ističu da Ambasada nema nikakav uticaj na donošenje odluka o ulasku u Nemačku.

Ukoliko niste sigurni da li možete da uđete u Nemačku, trebalo bi da se na engleskom ili nemačkom jeziku direktno obratite nemačkoj Saveznoj policiji popunjavanjem formulara.

Detaljnije pravno obavezujuće informacije možete pronaći na engleskom i nemačkom jeziku na veb-stranicama Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke, kao i Ministarstva zdravlja Nemačke.

Ulazak iz Srbije u Nemačku sa ili bez vize moguć je isključivo sa potpunom vakcinacijom ako su potpuno vakcinisana dva puta jednom ili kombinacijom vakcina protiv korona virusa Fajzer/Bajontek, Moderna, AstraZeneka, Džonson i Džonson ili Novavaks i ako je vakcinacija izvršena u skladu za zahtevima objavljenim na veb-stranici Instituta Paul Erlih.

Na navedenoj veb stranici možete pronaći i izuzetke koji važe za lica koja su preležala bolest, a koja usled toga dokazuju status potpuno vakcinisanog lica na osnovu jedne primljene doze vakcine.

Kombinacija navedenih vakcina sa vakcinama koje nemaju dozvolu za upotrebu u EU (npr. Sinofarm ili Sputnjik) nije moguća.

Neophodno je da je od poslednje potrebne doze vakcine prošlo najmanje 14 dana.

Potvrdu o vakcinaciji potrebno je dostaviti na uvid na engleskom, nemačkom, francuskom, italijanskom ili španskom jeziku u štampanom ili digitalnom obliku. Potvrda mora da sadrži prezime i ime, kao i datum rođenja vakcinisanog lica, datum kada je izvršena vakcinacija, broj primljenih vakcina, naziv vakcine, naziv bolesti protiv koje je primljena vakcina kao i naziv i adresu institucije/osobe koja je izvršila vakcinaciju.

Putnici koji putuju avionom u Nemačku u obavezi su da pre polaska prevozniku prilože potvrdu o vakcinaciji. Deci mlađoj od 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako još nisu vaksinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja, a uz negativni test na prisustvo korona virusa – PCR ili antigenski test. Takođe, deci do šest godina starosti nije potrebna potvrda o vakcinaciji niti test.

Takođe, ulazak iz Srbije u Nemačku moguć je i iz nužnih razloga. Kako je navedeno na sajtu Ambasade Nemačke u Beogradu, za sledeće grupe se smatra da načelno imaju nužan razlog za ulazak u Nemačku: nemački državljani i članovi njihove najuže porodice (supružnici, maloletna deca koja nisu u braku, roditelji maloletne dece); građani država Evropske unije i državljani Lihtenštajna, Švajcarske, Norveške i Islanda kao i članovi njihove najuže porodice (supružnici, maloletna deca koja nisu u braku, roditelji maloletne dece); državljani Srbije i trećih država koji imaju pravo dugoročnog boravka u jednoj od država EU ili Šengenske zone, kao i članovi njihove najuže porodice, ako su ispunjeni svi zakonski uslovi vezani za putne isprave i vize.

Oni koji imaju nužan razlog za ulaz u Nemačku moraju da pripreme i negativni test na korona virus (antigenski ili PCR) u (planiranom) trenutku ulaska u Nemačku. Test ne sme biti stariji od 48 sati. Putnici koji putuju avionom u Nemačku u obavezi su da pre polaska prevozniku prilože test ili potvrdu o preležanoj bolesti. Deci mlađoj od šest godina nije potreban test, niti potvrda o preležanom kovidu-19.

Potvrda o preležanoj bolesti mora biti u skladu sa zahtevima objavljenim na web-stranici Instituta Robert Koh. Potrebno ju je predočiti na engleskom ili nemačkom jeziku, u digitalnom ili u štampanom obliku, a potvrda mora biti izdata na osnovu testa obrađenog laboratorijskom dijagnostikom za detekciju nukleinske kiseline (PCR, PoC-PCR ili druge metode amplifikacije nukleinskih kiselina), a koji je urađen najmanje pre 28 dana, a najkasnije pre 90 dana.

Konačno, ulazak u Nemačku iz Srbije je moguć ukoliko je reč o tranzitu kroz Nemačku, ali sa pravom ulaska u zemlju odredišta.

Odgovarajuće dokaze o pravu ulaska u zemlju odredišta i o svrsi putovanja putnici moraju da nose sa sobom. Obaveza posedovanja dokaza o ispunjenosti uslova za ulazak u Nemačku u uslovima pandemije korona virusa važi i za putnike u tranzitu, uključujući i putnike u aerodromskom tranzitu, tj. putnike koji na aerodromu u Nemačkoj samo presedaju. Navedeno se odnosi i na tranzit iz i ka zemlji van Šengenske zone, odnosno iz i ka trećoj zemlji izvan EU, i na tranzit iz ili ka zemlji unutar Šengenske zone.

Putnici su u obavezi da potvrdu o negativnom testu na prisustvo korona virusa, potvrdu o preležanoj bolesti ili potvrdu o vakcinaciji svom prevozniku stave na uvid pre početka putovanja. Isti dokument putnik je dužan da na zahtev pokaže i službenicima na graničnoj kontroli prilikom ulaska u Nemačku.

BONUS VIDEO: Modaliteti korone – Iako zarazniji od delte, omikron ima blaže simptome

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar