Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Ambasada Nemačke u Beogradu saopštila je da Srbija od ponoći više neće biti na "crvenoj" listi, odnosno spisku zemalja sa visokim rizikom od zaraze koronavirusom.

Ulazak iz Srbije u Nemačku sa ili bez vize moguć je isključivo ukoliko je osoba potpuno vakcinisana, ima nužan razlog i negativan test na prisustvo virusa ili potvrdu o preležanoj bolesti ili ukoliko se nalaze u tranzitu sa potvrdom o vakcinaciji, negativnom testu ili preležanoj bolesti.

Potpuno vakcinisanom osobom smatra se ona koja je potpuno vakcinisana dva puta jednom ili kombinacijom vakcina protiv kovida-19 sledećih proizvođača: Bajontek/Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Džonson i Džonson ili Novavaks i ako je vakcinacija izvršena u skladu za zahtevima objavljenim na veb-stranici Instituta Paul Erlih.

„Odluku o dozvoli za ulazak u Nemačku donose službenici i službenice na graničnoj kontroli na osnovu važećih pravila i svojih diskrecionih ovlašćenja. Ambasada Nemačke u Beogradu nema nikakav uticaj na donošenje odluka o ulasku u Nemačku“, navodi se na sajtu Ambasade.

Detaljnije pravno obavezujuće informacije možete pronaći na engleskom i nemačkom jeziku na veb-stranicama Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke (videti tačku IV) i Ministarstva zdravlja Nemačke.

Bonus video – Dr Tanja Adžić o „životnom ruletu“ mladih koji obole od korone

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar