Laži, targetiranje, vređanje, spinovanje, ugoržavanje bezbednosti, pretnje, napadi na terenu, ometanje snimanja, skidanje iz državnog kabla…..jedan beskonačan niz koji novinari N1 praktično žive svaki dan poslednjih sedam godina.

Zašto je jedan kablovski news kanal tako značajan da se s njim obračunava cela državna mašinerija političara, poslanika, tabloida, TV sa nacionalnom frekvencijom, kvazi “analitičara” i botova? Zašto se N1 doživljava kao politički protivnik? Zašto stanica koja jedva doseže do trećine populacije Srbije toliko smeta da državni Telekom u svojim planovima, kako sami navode, ima za cilj uništenje tog medija? Zašto se suvlasnik United Group ne skida s naslovnica tabloida kao da je državni neprijatelj br. 1 ? Odgovor na sva pitanja je jednostavan: Srbiji ne odgovara medij u kome novinari mogu profesionalno da rade, da ne pripadaju nijednoj političkoj grupaciji, da slobodno razmišljaju i rasuđuju, da imaju nezavisnu uređivačku politiku. Zato što im smeta jer ne znaju ko je “gazda” koga će da pozovu da se s njim dogovore ko treba da se napadne, a ko ne sme da se pomene. Zato što je potrebno istinu sakriti dimnim bombama spin doktora.

Sistematski se radi na tome da se ovo društvo ne seti kako izgledaju slobodni mediji, da se plasiraju samo teme za koje oni koji su na vlasti smatraju da im koriste. Nije to ništa novo, svi to pokušavaju da rade, reći će oni koji pažljivo posmatraju svetske trendove. Pokušavaju, ali im institucije i javnost ne dozvoljavaju da potpuno unište slobodne medije, ako režimi nisu autokratski. Protiv N1 se igra prljavo, nepristojno, a sudije nema da sve to primeti i kazni. Protiv N1 nema fer utakmice, a oni koji nas napadaju se hvale da su snažni i da rade u korist države, a zapravo rade u korist vladajuće oligarhije.

Predlažemo im da pokažu koliko su jaki i hrabri. Hajde da nas ne pominjete jedno šest meseci, hajde nam dostavite informacije prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, hajde dođite u studio N1 u duel s političkim protivnicima, hajde dođite na intervju kada vas zovemo i odgovarajte na naša pitanja, a ne da pričate ono što vi želite. Ako ste hrabri onda probajte da igrate utakmicu u kojoj protivniku nisu vezane i ruke i noge. Kad nećete da nas prenosite u državnom kablovskom operatoru, dopustite da se vaš konkurent proširi u mestima gde nema nijedan priključak. Ukratko, probajte da pokažete da želite normalno društvo. Samo probajte, neće ništa boleti kada se čuje i vidi istina.

Redakcija N1 televizije

Aleksandra Subotić
izvršna direktorka N1 i United Media

Aleksandra Subotić Foto: Zoran Lončarević

Televizija N1 je u prethodnih sedam godina postala brend kome se veruje, sinonim za profesionalno, ozbiljno i odgovorno novinarstvo. U vremenu kada mediji nemaju snage, sputani cenzurom sa vrha države i autocenzurom novinara i urednika, N1 svakodnevno pokazuje kako izgleda pravo, nezavisno novinarstvo i koliko je bitna uloga jednog takvog medija u društvu.
To smo posebno videli tokom protekle godine kada su građani, suočeni sa svim izazovima koje nam je donela pandemija, u moru lažnih vesti i poluinformacija tražili medij kojem mogu da veruju, i okretali se N1.

Ponosna sam na uspeh koji smo postigli, na to što N1, uprkos pretnjama i pritiscima, svakog dana postavlja pitanja i insistira na odgovorima, što izveštava o svim aspektima stvarnosti koja nas okružuje i gledaocima pruža uvid u najvažnije vesti i što novinari N1, u vreme kada je pritisak na nezavisne medije jači neko ikad, imaju hrabrosti da budu novinari.

Peter Horrocks
savetnik uredničkog kolegijuma N1

Peter Horrocks Foto: N1

N1 Srbija spada u retke pojave na međunarodnom nivou – nezavisni informativni kanal visokog kvaliteta, finansiran u potpunosti komercijalno, koji igra ulogu koju bi inače trebalo da ima pravi javni servis kao što je BBC, moj bivši poslodavac.

Ubeđen sam da uredništvo, u kojem sam, potpuno ispunjava obavezu da N1 bude nepristrasan i pošten. Ali, u društvu kao što je Srbija, gde informacije u velikoj meri poseduje i kontroliše jedna strana politike, pristrasnost je pogrešno shvaćena kao pravičnost. Ti kritičari greše.

N1 svoju godišnjicu dočekuje sa samopouzdanjem i odlučna da publici pruži najbolju moguću istinu.

N1 planira da pojača digitalni angažman sa publikom i ojača svoju ulogu u otkrivanju problema u društvu, da zahteva i postigne promene.
Očekujem da će N1 igrati još značajniju ulogu za Srbiju u narednih sedam godina.

Adrian Wells
savetnik uredničkog kolegijuma N1

Adrian Wells Foto: Promo

U sedam godina od osnivanja, N1 se nametnuo kao vodeći informativni kanal u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Na međunarodnom planu, i u svakoj od zemalja i teritorija na kojima funkcioniše, N1 se smatra snažnim promoterom oštrog, ali poštenog novinarstva.

Radiodifuzni i digitalni mediji imaju ključnu ulogu u svakoj demokratskoj zemlji: da informišu svoje gledaoce i čitaoce i postavljaju pitanja vlastima.

Atmosfera i stanje u društvu su zdraviji ako postoji dinamično suprotstavljanje različitih mišljenja i sloboda izražavanja. Nove medijske platforme otvorene su za pretnju manipulaciju i lažne vesti, tako da je neophodno da N1 nastavi da radi i bude bude kredibilan izvor vesti i informacija koje su dostupne svim korisnicima. Čestitam N1 na prvih sedam godina, ali i na budućem radu!

Bonus video: Novinarka N1 poklopila Sinišu Malog u Skupštini Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar