U Njegoševoj ulici danas je najpre uništen mural posvećen Ratku Mladiću, zbog koga je juče privedena aktivistkinja Aida Ćorović, i to nakon što ga je nađala jajima. Mural je danas prekrečio predstavnik SDPS Đorđe Žujović, a nešto posle 13 sati na lice mesta došli su nepoznati mladići kako bi očistili mural. Nešto pre 16 sati mural je očišćen.

16.15 – Verbalni sukob s prolaznicom 

Jedna mlada Beograđanka ušla je u raspravu s jednim mladićem koji stoji na uglu sa mladićima koji skidaju farbu. „Sram vas bilo… ovo je sramota, poručila je Beograđanka i dodala:
„Sta neko naj**e kada baca jaja ili uništava mural, a ovi mogu da skidaju farbu“

15.40 – Mladići s kapuljačama očistili mural 

Mladići, koji su nešto posle 13 sati stigli u Njegoševu ulicu kako bi očistili mural, na koji je ranije danas prosuta bela farba, skoro da su završili čišćenje.

mural Ratku Mladiću Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

I dalje se ne zna ko su okupljeni mladići i da li ih je neko poslao.

Mural, koji je jutros bio prekrečen belom bojom, sada je ponovo očišćen.

15.32 – Stanari negoduju zbog fasade

Stanari zgrade na kojoj je mural negoduju jer oni moraju da plate sređivanje fasade na objektu. Oni se pitaju čemu služi da ovo prepucavanje.

„Sve mi liči na četnike i partizane“ kaže stariji stanar ove zgrade i dodaje:

„Ovo je sve farsa. Mi smo podeljen narod. Nije nam svejedno ova dva dana“, kaže on.

Smatra da će ovo prepucavanje trajati „dugo koliko i korona“. On ističe da je protiv svakog grafita na fasadi bez obzira o kome se radi.

14.55 – Stanari bez komentara, građani slikaju

Stanari zgrade na kojoj je naslikan mural nisu želeli da pričaju za medije. Ono što smo mogli da saznamo jeste da im nije prijatno zbog dešavanja ispred njihove zgrade.

Čišćenje murala Ratku Mladiću Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sa druge strane, građani koji prolaze Njegoševom ulicom uglavnom se zaustavljaju i fotografišu mural, zbog kojeg je tokom jučerašnjeg dana došlo do incidenta.

14.30 – Mladići napravili kratku pauzu, pa nastavili brisanje

Na terenu je trenutno mirno, a mladići su napravili kratku pauzu, nakon čega su nastavili sa brisanjem murala.

Inače, policajci u civilu, koji se nalaze kod murala, nisu reagovali povodom dolaska grupe mladića.

14.05 – Vučić: Nismo štitili mural, već građane

Predsednik Aleksandar Vučić oglasio se o jučerašnjim dešavanjima u Njegoševoj ulici.

„Policija je štitila javni red i mir i ponašala se odgovorno. Da policija nije bila prisutna, da spreči da tuku narod, napali biste nas“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da je posao države da štiti integritet svakog građanina u Srbiji.

Foto:Hannah McKay/Pool via AP

On je dodao da je policija bila na terenu da spreči nerede.

„Policija je štitila javni red i mir i ponašala se odgovorno. Da policija nije bila prisutna, da spreči da tuku narod, napali biste nas“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da je posao države da štiti integritet svakog građanina u Srbiji.

Podsetimo, juče su privedene aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović zbog bacanja jaja na mural Mladiću. Nakon puštanja iz stanice održan je protest podrške aktivistkinjama, a okupljeni su se potom kod murala sukobili sa pristalicama Mladića.

13.47 – Građani zovu policiju, mladići napadni prema novinarima

Kako saznajemo sa lica mesta, pojedini građani zvali su policiju da reaguje zbog dolaska nepoznatih mladića, međutim, zasad nema reakcije.

Čišćenje murala Ratku Mladiću Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Jedna sugrađanka, koja je prijavila skup mladića, rekla je za naš portal da je zvala policijsku stanicu, ali da oni, kako to ona tvrdi, neće doći.

Inače, neki od prisutnih mladići su napadni prema novinarima i ne dozvoljavaju da ih snime, saznajemo sa terena. Naime, jedan od mladića pretio je novinaru da će mu oduzeti telefon.

13.40 – Mladići stigli da očiste mural

Grupa od desetak mladića u crnom došla je oko 13.40 sati na mestu gde je prekrečen mural Mladiću, kako bi ga očistili.

Čišćenje murala Ratku Mladiću Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mladići su krenuli da skidaju farbu.

Inače, kako naš portal saznaje, stanari pomenute zgrade na kojoj je grafit dobili su ranije rešenje opštine Vračar vezano na objektu da uklone mural.

Izvor: Aleksandra Nastevski

U rešenju se navodi da postoji nekoliko solucija – da stanari sami prekreče mural ili da se ogluše o rešenje inspekcijskog nadzora. U slučaju da se ogluše, opština bi to učinila, ali o trošku stanara, pod uslovima koji nisu poznati.

12.30 – Vacić došao na lice mesta

Ranije danas uništen je mural posvećen ratnom osuđeniku Ratku Mladiću, a nedavno je na lice mesta stigao Vacić, koji je javnosti poznat po ultradesničarskim stavovima.

On je istakao da širom Beograda postoje murali osuđenog generala.

Prolaznici su vidno negodovali tokom davanja izjave Vacića, na šta je on prokomentarisao: „Ipak je ovo Vračar, krug dvojke.“ On je potom upitan zbog čega se onda nalazi tu, na šta je Vacić odgovorio „da će se njegovim šetanjem posrbiti taj deo Beograda“, navodi reporter s lica mesta.

Miša Vacić i Đorđo Žujović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vacić je potom otišao s lica mesta.

12.00 – Građani podržavaju uništavanje murala

Građani koji prolaze pored prekrečenog murala, a zbog čega je juče došlo do incidenta, su podeljenog mišljenja. Jedni tvrde da je reč o ratnom zločincu, drugi heroju.

Pročitajte još:

Inače, stanari okolnih zgrada nisu krili oduševljenje uklanjanjem murala.

„Svaka čast osobi koja je ovo uradila. To je hrabrost“, komentar je starijeg komšije iz zgrade pored, koji nije krio oduševljenje uklanjanjem grafita.

Žujović u okršaju s prolaznikom

Podsetimo, nakon jutrošnje akcije uništavanja murala ratnom zločincu Ratku Mladiću, predstavnik SDPS Đorđo Žujović imao je nekoliko zanimljivih verbalnih okršaja. Jedan i sa prolaznikom koji je mu je govorio o zločincu, ponosu, politici i Mariniki Tepić.

Naime, stariji prolaznik prišao je uništenom muralu osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću tvrdeći da je stanar okolne ulice i negodovao zbog uništavanja. On je ušao u verbalnu raspravu sa Žujovićem tvrdeći da Mladić nije zločinac.

„Koga je obrukao? Mene nije“, tvrdi ovaj penzioner. „Postavite Dragan Đilasa, nacrtajte Mariniku Tepić, a ovo ostavite tu (pokazujući na uništeni mural)“, rekao je penzioner. Nakon ovih izjava penzioner je naveo da novinarske ekipe treba da se udalje odavde, posebno ističući N1.

Đorđo Žujović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mural je čuvala policija, a aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović juče su privedene nakon što su ga gađale jajima. Posle nekoliko sati puštene su na slobodu. Potom je Trgu Nikole Pašića održan miran protest na kojem su građani iskazali nezadovoljstvo zbog incidenta u Njegoševoj ulici.

Učesnici protesta su se potom uputili ka muralu, a zatim i susreli sa ljudima koji podržavaju Mladića.

BONUS video: Privođenje Aide Ćorović

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare