Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/Shutterstock

Sinod Srpske pravoslavne crkve ocenio je da je predlog Zakona o istopolnim zajednicima neprihvatljiv, nalazeći da se njime istopolne zajednice izjednačavaju sa brakom i porodicom. Dok ekspert za ljudska prava i jednakost Goran Miletić kaže da je u pitanju nerazumevanje sadržaja zakona od strane SPC i da njen stav, u formalnom smislu, ne treba da utiče na njegovo usvajanje, verski analitičar Draško Đenović kaže da je SPC dovoljno uticajna da sve stopira, kao i da ima motiv da to uradi.

Sinod Srpske pravoslavne crkve saopštio je juče da je predlog zakona o istopolnim zajednicima neprihvatljiv za Srpsku pravoslavnu crkvu “jer je ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve”.

“Nedopustivo je izjednačavati istopolne zajednice sa brakom i porodicom”, navedeno je u saopštenju.

Sinod je izrazio saglasnost da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali da postoji “mogućnost da se ona u pravnom poretku Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo”.

Programski direktor za Evropu u organizaciji Civil rajt difenders Goran Miletić, koji je član radne grupe za izradu Zakona o istopolnim zajednicama, kaže za Nova.rs  da je stav Sinida SPC pogrešan u delu u kom ističe da je u pitanju brak.

Foto: N1

“Ovim zakonom se ne reguliše brak, tako da se brak nigde i ne pominje, kao ni usvajanje dece”, ističe Miletić.

Pozdravlja razumevanje Sinoda SPC da treba da se regulišu određena prava u istopolnoj zajednici, ali ističe kako u SPC ne razumeju da te stari ne mogu da se regulišu po nečijem nahođenju, već u skladu sa pravnim sistemom.

“Naš pravni sistem za neke životne situacije daje odgovore u Porodičnom zakonu. Neki principi porodičnog prava moraju da se primene, neke stvari ne mogu drugačije da se regulišu”, objašnjava.

Povezane vesti:

Na pitanje da li bi SPC mogla da utiče na to da zakon bude odbačen, odgovara da ne bi trebalo.

“Srpska pravoslavna crkva u formalnom smislu ne bi trebalo da utiče na usvajanje zakona jer je odvojena od države, ali da faktički taj uticaj nije isključen”, kaže.

Podseća da je SPC 2009. godine uspela da utiče na to da se Zakon o diskriminaciji povuče iz procedure.

“Tada je vladika Irinej zvao predsednika Tadića, a on zvao premijera i povukli su zakon iz procedure dan pre donošenja. I onda su zbog čitave halabuke u medijima vratili zakon u proceduru 25 dana kasnije da bi bio usvojen u istom obliku”, podseća i dodaje:

“Nadam se da sada, 12 godina kasnije, nećemo imati slične događaje, da SPC na sličan način utiče, i to samo zbog nerazumevanja sadržaja zakona. Jer je iz saopštenja jasno da oni ne razumeju šta u zakonu piše.”

Napominje da radnoj grupi za izradu zakona do kraja javne rasprave nisu stigle primedbe iz SPC, pa je nejasno šta oni tačno predlažu.

Đenović: SPC može da stopira zakon

Verski analitičar Draško Đenović sa druge strane smatra da Srpska pravoslavna crkva može itekako da utiče na to da Zakon o istopolnim zajednicama ne bude usvojen.

“SPC može u krajnjoj liniji da iskoristi svoje crkveno pravo da svim narodnim poslanicima, vernicima Srpske pravoslavne crkve koji budu glasali za zakon da epitimiju, a ona može ići dotle da imaju zabranu crkvene sahrane. Kao što je uradio patrijarh Varnava sa narodim poslanicima koji su 1937. godine glasali za konkordat sa Vatikanom”, kaže.

Draško Đenović Foto:N1

Smatra da je predloženi zakon teško prihvatiti jer je u direktoj suprotnosti sa učenjima svih hrišćanskih crkava, ali i drugih verskih zajednica.

“Mi nemamo ni jednu versku zajednicu koja se za to zalaže. Jevanđelje kaže da je to greh, jedan od smrtnih grehova. Prema tome, crkva voli grešnika ali motri na greh. Ona neće da osudi onoga ko je LGBT, ali će učiniti sve da to ne bude zvanični deo”, kaže i dodaje:

Povezane vesti:

“Mislim da će i muslimani ustati protiv zakona. Papa je takođe izneo stav o istopolnim brakovima, da katolička crkva ne može da blagosilja istopolne zajednice i brakove. To već pokazuje da je ona protiv.”

Kaže da to što je za sada po tom pitanju istupila samo Srpska pravoslavna crkva ne znači da ona nije kontaktirala i druge verske zajednice i da druge neće iskazati isti stav. A to što SPC do sada nije nje vukla nikakve radikalne poteze, kako kaže, ne znači da neće, ukoliko zakon bude bio blizu usvajanja.

Javna rasprava o predloga zakona o istopolnim zajednicama završena je i sada je u toku razmatranju primedbi i sastavljanje konačne verzije koja će prvo biti poslata nadležnom ministarstvu na razmatranje, zatim Vladi i ukoliko prođe te dve instance, Skupštini Srbije na usvajanje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare