Patrijarh srpski gospodin Porfirije Foto:Screenshot/RTS

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, gostujući u emisiji "Upitnik" na Radio televiziji Srbije, govorio je o istopolnim zajednicama kao zahtevu koji dolazi iz Brisela, rekao je da je brak pojam iz Starog zaveta i da Brisel vrši ne samo političke, već i društvene pritiske na države koje treba da postanu članice.

„Mogu da razumem i ljude koji imaju tu vrstu seksualne orjentacije, da imaju bezbroj administrativnih problema, izazova, pritisaka… Ponekad i da imaju potrebu da regulišu svoj status. Nažalost, i po ovom pitanju se vidi da Brisel ne vrši samo političke pritiske, nego vrši i društvene pritiske na države koje treba da postanu članice. Ali mnoge zemlje Evropske unije, uključujući i Hrvatsku su, kada je reč o crkvi, imali priliku da čuju veru crkve da je brak zajednica muškarca i žene, i da je porodica zajednica oca, majke i dece. I u tom smislu, kada je reč o eventualnom zakonu, naravno da mi ne možemo biti za to da se istopolne zajednice nazovu istim imenom kao zajednice muškarca i žene, u najmanju ruku“, istakao je.

Podsećanja radi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije pozvalo je zainteresovane da učestvuju u javnim konsultacijama za izradu teksta Nacrta zakona o istopolnim zajednicama, uz objavljivanje Polaznih osnova za izradu tog nacrta koji će potom biti prosleđen parlamentu na usvajanje.

Govoreći o epidemijskoj situaciji, patrijarh Porfirije je naveo da smo dužni da poštujemo lekare i slušamo sve epidemiološke mere, ali i da u razmišljanje o merama moraju biti uključeni i sociolozi i psiholozi i sveštenici.

„Duboko verujem da je moguće da i u ovim uslovima, kakvi su danas, organizovati bogosluženja i sve verske obrede tako da poštujemo epidemiloške mere i da čuvamo tako onog drugog od sebe“, istakao je patrijarh.

Podsetimo, govoreći o odnosu Srpske pravoslavne crkve prema statusu Kosova, Porfirije je rekao da je “referendum o  izvršen na Vidovdan 1389. godine”, te da je stav o njemu mnogo puta izrečen na Saboru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare