Predrag Terzić. Foto: Nova.rs; shutterstock

Državni vrh u Srbiji konstatno ističe da su obrazovanje i nauka osnova svakog ekonomskog i društvenog razvoja, i da su državi potrebni mladi ljudi koji će dati doprinos u različitim segmentima našeg društva. Ali, izgleda da gradonačelnik Kraljeva ne misli tako.

Gradonačelnik Predrag Terzić odlučio je da promoviše obrazovanje u drugoj državi, Sloveniji, na mariborskom Univerzitetu. I to je jasno “naglasio” u dopisu koji je poslat Školskoj upravi u Kraljevu.

Foto.Nova.rs

“Kako bismo našim mladim sugrađanima na ovaj način omogućili jedno edukativno, ali i životno iskustvo, neophodno je da učenici završnih kraljevačkih srednjih škola prisustvuju prezentaciji”, napisao je i potpisao u ovom dopisu gradonačelnik Kraljeva.

Ali, tu nije kraj, jer je u dopisu navedeno da se u dogovoru sa direktorima škola organizuju zainteresovani učenici 4. godine srednjih škola i “da prisustvuju prezentaciji”.

PROČITAJTE JOŠ

Pa se tako pominje kvota od ukupno 160 učenika. A na osnovu dokumenta do kojeg je Nova.ra došla, u tabeli se jasno vide tzv. kvote, odnosno koliko koja škola dovodi učenika.

Foto.Nova.rs

“Po mom mišljenju duboko kosi sa politikom ove zemlje, u kojoj se propagira ostanak mladih u Srbiji, a istovremeno se promovišu strani univerziteti. Dakle, gostovanje pobratimske mariborske delegacije u Kraljevu nije samo prijateljsko, već se iza toga krije i vrbovanje najboljih učenika grada Kraljeva za odlazak iz zemlje, i to uz aminovanje najviših organa vlasti i Ministarstva prosvete. Za čije interese radi naše gradsko rukovodstvo, pravo je pitanje”, kaže jedan od roditelja koji nam se obratio.

Ministar prosvete Branko Ružić istakao je ranije da je strateški prioritet Srbije kvalitetno obrazovanje na svim nivoima, kao i povećanje dostupnosti obrazovanja. Naveo je i da je misija države da se svim studentima omogući kvalitetni uslovi za studiranje, da se zbog toga proširuju kapaciteti studentskih domova, ali i investira u nove objekte visokoškolskih ustanova.

“Zamislite da zatražite usluge keramičara, a on vam kaže kako zna odiičnog keramičara koga svima preporučuje. Tako je, za našu vlast, najviši domet domaćeg školstva da promoviše dostignuća školskog sistema u drugoj državi. Još je gore to što imaju kvote za obavezno pojavljivanje, pozivaju se na dopise nenadležnih partijskih kolega, i uopšte, srozavaju
ono malo kredibiliteta preostalog u prosveti Srbije. Da je sve to dobrovoljno i u svrhe pružanja mogućnosti, nikakvog problema ne bi bilo, štaviše. Ovako je to partijska scenografija za protokolarnu saradnju dva grada”, objašnjava Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta.

Inače, delegacija iz Maribora će u Kraljevu boraviti danas i sutra za kada je zakazana prezentacija o studiranju na Univerzitetu u Mariboru. U pozivu se pominje da će prisustvovati kompletan vrh nastavnog osoblja iz Kraljeva, kao i funkcioneri iz ovog grada.

BONUS VIDEO Dokle je stiglo dualno obrazovanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar