Foto:Profimedia.rs

Ministarstvo pravde pozvalo je predstavnike nevladine organizacije YUCOM da objasne zašto im nije prihvatljiv postojeći predlog zakona o nestalim bebama, s obzirom da je, kako navode, nekoliko amandmana te organizacije postalo sastavni deo predloga.

“Uzimajući u obzir da je prvi tekst zakona bio prosleđen na usvajanje 2016. godine, a da je iz skupštinske procedure povučen 2017. godine zbog formiranja nove Vlade Srbije, Ministarstvo pravde je taj trenutak iskoristilo da dodatno unapredi tekst zakona”, navode u Ministarstvu pravde. 

Dodaje se i da je YUCOM u saradnji sa Beogradskom grupom roditelja nestalih beba u novembru 2016. godine poslao predloge svojih amandmana, a Ministarstvo je u skladu sa tim unapredilo tekst, time što je prihvatilo 7 od 9 tih amandmana.

Ministarstvo pravde tvrdi i da su predstavnici tih organizacija tada u dopisu istakli da su načelno saglasni sa njegovim upućivanjem u dalju proceduru. 

Vasić: Nije važan YUCOM ni ministarstvo, već roditelji

Milena Vasić iz YUCOM-a kaže za Nova.rs da oni ne žele da ulaze u polemiku i “svađu” sa Ministarstvom pravde.   

“Tako se skreće pažnja i relativizuje problem roditelja nestalih beba”, smatra Vasić. 

Ona je istakla da je najvažniji zahtev uvođenje posebne istrage u ovim postupcima, jer, kako tvrdi, parnični postupci neće pomoći da se dođe do istine. 

“Nije bitan YUCOM, nije bitno ni Ministarstvo pravde, jedino su roditelji važni”, zaključila je Vasić.  

 

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

 

Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji na dnevnom je redu tekućeg zasedanja parlamenta i očekuje se da će sutra početi rasprava o njemu.