Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović poručila je, povodom najavljenog protesta ekoloških udruženja danas u Beogradu, da ekološki problemi u Srbiji nisu nastali preko noći i da ministarstvo i ostali nadležni resori u Vladi posvećeno, odgovorno i transparentno rade.

U salopštenju za javnost, ona je navela da se prvi rezultati pokrenutih projekata očekuje već u ovoj godini.

Vujovićeva je navela da je pozitivno što postoji sve veći stepen svesti o neophodnosti zaštite životne sredine, što, kako je navela, ranijih godina nije bio slučaj.

Ministarka je poručila građanima da će ovu godinu obeležiti do sada najveća ulaganja u ovu oblast, što će u značajnoj meri promeniti ekološku sliku Srbije.

Ona je navela da su svi problemi, od kvaliteta vazduha, divljih i nesanitarnih deponija, zaštite prirode, ali i nedostatka infrastrukture, pre svega kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda, prisutni više decenija i da će se u narednom periodu brže rešavati.

„Ove godine krećemo u velike investicije, jer smo snažno opredeljeni da rešavamo decenijske probleme koje imamo u ovoj oblasti. Realizovaćemo projekte za poboljašnje kvaliteta vazduha, a takođe, sistemski rešavamo problem divljih deponija. Gradićemo i osam novih regionalnih centara za upravljanje otpadom, kojima će biti obuhvaćeno više od 50 gradova i opština. Velike investicije će biti i u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže“, navela je Vujovićeva.

Ona je dodala da se radi na izmenama i dopunama zakona koji će uticati na unapređenje stanja u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode. Na poštovanju zakona se insistira, a kako je rekla, u tom cilju pojačane su i inspekcijske kontrole.

Ministarka je, povodom najavljenog protesta, istakla da nikakvi zvanični zahtevi nevladinih organizacija nisu stigli na adresu ministarstva, ali činjenica da su stigli u medije, ipak govori o tome da se ova oblast koristi kako bi se zadovoljile političke ambicije pojedinaca.

„Životna sredina tiče se svakog od nas i zato je javnost uključena u ono što radimo. Tu smo da saslušamo i nađemo najbolja zajednička rešenja, ali ne i da podržimo da se pitanja životne sredine koriste u svrhu politizovanja decenijskih problema, koji su nas sačekale i koji će sačekati bilo koga, ukoliko ne budemo zajedno, sa istim ciljem učestvovali u unapređenju stanja u životnoj sredini. Građani su svedoci šta smo sve uradili za samo pet meseci, a nećemo stati dok ne ostvarimo krajnji cilj, a to je da građani i sva deca u Srbiji imaju zdravu životnu sredinu kakvu i zaslužuju“, poručila je ministarka Vujović.

Ekološki ustanak

Protest pod sloganom “Ekološki ustanak” zakazan je u 13 sati ispred Skupštine Srbije. U organizaciji skupa učestvuju brojni ekološki, građanski pokreti. Očekuje se i dolazak aktivista iz cele Srbije, ali i regiona. Organizatori upućuju apel da se poštuju epidemiološke mere.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Jedan od organizatora protesta Aleksandar Jovanović Ćuta, za naš portal naveo je i glavne zahteve ovog protesta. Obuhvaćeno je sve – od mini hidroelektrana, preko očuvanja Košutnjaka i Makiša, do projekta Rio Tinto.

„Tražimo brisanje svih malih hidroelektrana na celoj teritoriji Srbije. Novim Prostornim planom i novim Zakonom o energenici, koji je pred usvajanjem i najavljuje ga resorna ministraka Zorana Mihajlović, predviđeno je brisanje malih hidroelektrana iz zaštićenih područja. Nema zaštićenih i nezaštićenih područja, nema zaštićenih i nezaštićenih reka”, jasan je i konkretan Ćuta.

Na protestu će, ako korona dozvoli njegovo održavanje, biti istaknuti i ekološki problemi glavnog grada.

“Zahtev je i stavljanje van snage svih planskih akata kada je u pitanju gradnja na vodoizvorištu Makiš, jer ćemo ostati bez vode. Isto važi i za gradnju na Košutnjaku, jer ćemo ostati bez pluća”, objašnjava naš sagovornik.

Čuta kao zahtev izdvaja i savremene tehnologije za prečišćavanje vazduha. To bi, smatra on, trebalo da obezbede svi najveći zagađivači.

“To što Kinezi ne rade sebi, neće raditi ni nama. Ne mogu da nam truju decu. Kako su radili kod sebe, u Kini, tako neka urade i kod nas”, kategoričan je Ćuta.

On dodaje i da će sa protesta biti zatraženo i skidanje oznake tajnosti sa svih sporazuma i ugovora, kada je u pitanju projekat „Jadar“ Rio Tinto.

“Da vidimo šta je tu po zakonu, a šta nije”, zaključuje Ćuta.

Podsećamo, organizacija protesta sledi nakon više apela i poziva upućenih Vladi da se razgovara i rešavaju brojni ekološki prpblemi. Ćuta tvrdi da na te apele niko nije reagovao i da je zbog toga “Ekološki ustanak” jedini odgovor.

Podršku “Ekološkom ustanku” najavili su i frilenseri iz Udruženja radnika na internetu, koji već danima “kampuju” ispred Skupštine, tražeći pravedno, a ne retraktive oporezivanje.

Pokret Odbranimo reke Stare planine osnovan je kako bi sačuvao reke od mini hidroelektrana koje utiču na živi svet i menjaju vodotokove. Proteklog leta u selu Rakita stotine aktivista branilo je tamošnju reku i onesposobilo cevi koje je postavio investitor. Aktivizam tog loklanog pokreta proširio se na celu zemlju i na sve veće probleme životne sredine u Srbiji, pa su zarad očuvanja vode, vazdzha i zemlje više puta organizovali proteste i okupljanja u prestonici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar