Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Evropska zelena partija saopštila je da je predala Ministarstvu zaštite životne sredine i ministarki Ireni Vujović dokument u kojem se predlažu mere za smanjenje i sprečavanje čestičnog i hemijskog zagađenja vazduha u Srbiji.

„Ministarstvo i ministarku vidimo kao partnere u rešavanju nagomilanih problema u oblasti aerozagađenja i zagađenja životne sredine uopšte i zato u narednih mesec dana očekujemo poziv za konsultacije po pitanju sprovođenja predloženih mera“, navodi se u saopštenju.

Da bi se postiglo poboljšanje u upravljanju kvalitetom vazduha, u implementaciju predloženih mera se moraju uključiti srodna ministarstva i sve lokalne samouprave, zbog čega dokument sadrži i mere koje treba da sprovode opštine i gradovi širom Srbije.

Evropska zelena partija ukazuje da nas brojni podaci upozoravaju da Srbija nema vremena za čekanje, jer je smrtnost hroničnih bolesnika povećana za 30 procenata tokom grejne sezone i skoro 15.500 ljudi svake godine umre zbog aerozagađenja, a još tragičnije je što se zbog zagađenja vazduha rađa veliki broj dece sa smetnjama u razvoju.

Na primedbe da su predložene mere skupe, iz Evropske zelene partije poručuju da će biti mnogo skuplje ukoliko bismo zbog zagađenja kompletne životne sredine i uticaja na zdravlje stanovništva došli u situaciju da deca ne mogu da imaju potomstvo ili da gubimo stanovništvo zbog ekoloških migracija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare