Igor Radošević Foto:N1

Predsednik Odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranke slobode i pravde Igor Radošević uputio je pismo ministarki životne sredine Ireni Vujović u kojem je pita gde je nestalo 400 miliona evra koje je Srbija od Evropske unije dobila u prethodnih 10 godina za rešavanje problema životne sredine, kao i 500 miliona od eko taksi.

Otvoreno pismo Ireni Vujović, ministarki zaštite životne sredine, prenosimo u celosti.

Poštovana ministarka,

Lepo je što su vašoj partiji životna sredina i klimatske promene napokon postale bitne. Proteklih 10 godina, životna sredina je bila na samom dnu lestvice prioriteta vaše partije što nas je i dovelo toga da dnevno samo zbog zagađenja umire 40, a godišnje skoro 15.000 hiljada građana Srbije.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Nije vašu partiju griža savesti navela da vam životna sredina konačno postane prioritet, već su vam svakodnevna istraživanja pokazala da vam je žestoko pao rejting. Između ostalog i zbog decenijskog zanemarivanja životne sredine koju građani više neće da tolerišu jer ste im ugrozili živote. Podaci da nam je životni vek, usled posledica zagađenja, skraćen za nekoliko godina je vidno uznemirio čak i vaše glasače kojima je sopstveno zdravlje ipak preče od interesa partije.

Poglavlje 27 „Životna sredina i klimatske promene“ je ubedljivo najgore ocenjeno poglavlje od strane Evropske unije. Čekali su vas celu deceniju da ispunite ono što ste obećali i potpisali. Zbog vaših obećanja smo postali poznati kao zemlja koja stalno nešto obećava, ali ništa ne ispunjava. Kao posledica je i usledilo pismo 26 parlamentaraca EU komesaru Oliveru Verheljiju zbog velikih zagađivača koji prave teške posledice po životnu sredinu.

Zbog „kvalitetnog rada“ vašeg ministarstva uskoro možemo da očekujemo da će nas zemlje EU sa kojima se graničimo (Rumunija, Bugarska) tužiti jer smo počeli da zagađujemo i njihove teritorije i ubijamo njihove građane. Razlog zbog kojeg je životna sredina dospela na vrh vaše lestvice je tužba koja je podneta protiv države Srbije od preko jedne milijarde evra koju će, ako se spor izgubi, građani Srbije uskoro morati da plaćaju zbog vas.

Sramota je da parlament Republike Srbije predstavlja skup plaćenih dizača ruku, koji nemaju svoje mišljenje, već će da izgovore i glasaju za ono što im vaša partija kaže, bez obzira da li će da se glasa da se zagađenje vazduha poveća ili smanji. Običnom čoveku je neshvatljivo da država Srbija krši svoje zakone. Inače, sa ovim Zakonom o klimatskim promenama koji najavljujete kasnite već 20 godina jer je on već bio na javnoj raspravi još davne 2000. godine.

Doduše, uskoro vas očekuju izbori, pa je i logično da obećavate isto kao i proteklih 10 godina. Pitanje je samo da li će građani Srbije opet da nasednu na iste trikove dok se bore da udahnu vazduh?

Investicije neophodne za rešavanje Poglavlja 27 „Životna sredina i klimatske promene“ u Srbiji su procenjene od strane Evropske unije na 15 milijardi evra. Dobili ste za prethodnih 10 godina 400 miliona evra od EU za rešavanje problema životne sredine uz 500 miliona evra koje ste zaradili od eko taksi. Građane zanima gde su nestale te pare jer je očigledno da nisu uložene u rešavanje problema zaštite životne sredine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare