Učenici čekaju kraj škole, a nestrpljivo očekuju i proslavu svoje maturske večeri. Nakon izjava Kriznog štaba da bi moglo da dođe do novog popuštanja mera, maturanti očekuju da će proslave biti, ali i ako je ne bude, tvrde da će je sami organizovati. Razgovarali smo sa đacima Desete beogradske gimnazije, koji su nas uverili da se ne plaše korone i da žele sa svojim drugarima da proslave njihov dan.

Maturanti se raspuštaju 25. maja, nakon čega im slede prijemni ispiti i upis na fakultete. Dok čekaju svoje prijemne ispite, učenici uporedo očekuju i odluku Kriznog štaba koji će saopštiti odluku da li će biti organizovanih proslava matura.

Bez obzira na to da li će biti organizovano ili ne, učenici najavljuju da će se oni organizovati, poručuju da se ne boje koronavirusa i kažu da će biti šteta ukoliko se matura ne bude održala ni ove godine.

Ekipa portala Nova.rs razgovarala je maturantima Desete beogradske gimnazije na Novom Beogradu, koji su nam saopštili da su neke škole već dobile ponude za maturu, ali da njihova škola još uvek nije.

Dvoje drugara, Marija i Kosta, sa oduševljenjem prihvataju da razgovaraju sa nama o pomenutoj temi i naglašavaju da imaju veliku tremu.

Na naše pitanje da li će imati organizovanu proslavu mature, Kosta „gurka“ Mariju i pita je da li su to oni danas beše dobili ponudu i da li se o tome pričalo. Očigledno da se nije mnogo pazilo na času, pa nam je Marija u dahu odgovorila.

Nova.rs anketa

„Pričali smo danas sa razrednom o tome, jer smo čuli da su neke srednje škole dobile ponudu za matursko veče. Pričali smo i o tome da se, ukoliko i ne bude organizovane proslave, mi kao odeljenje sami organizujemo“, priča Marija i kaže da to zavisi pre svega od koronavirusa.

„Po mogućstvu to bi bio neki splav, ali nismo još uvek doneli konkretnu odluku“, ispričala je Marija.

Njen drugar Kosta se nadovezao na njenu priču i rekao da se još uvek čekaju ponude.

Nova.rs anketa maturanti

„Verovatno ćemo se snaći ako ne bude ponuda. Koliko čujem – nudi se Hajat, kao, biće sve ‘all inclusive'“, kazao je Kosta.

Dok smo razgovarali sa Kostom, u hladovini sa strane, stajala je Lana, koja se rado odazvala pozivu da razgovara sa nama.

Nova.rs
anketa

„Ništa još uvek zvanično nismo dobili. Atmosfera je optimistična, neke škole su dobile ponudu. Ako to ne može, onda ćemo se sami organizovati, jer nam ništa drugo ne preostaje. Verovatno će biti neki splav ili kafana, ukoliko to bude otvoreno“, kazala je Lana Pribišević.

Škole rezervisale još u januaru

Nova.rs već je pisala o proslavama maturskih večeri, pa su se tako pojedine škole u Čačku još u januaru odlučile za proslavu maturske večeri.

Direktor gimnazije u Čačku Ivan Ružičić, rekao je za Nova.rs da je njegova škola još u januaru rezervisala termijn za proslavu mature u tamošnjem Domu kulture. Matursko veče zakazano je za 31. maj, ali se još ne zna da li će ga biti.

„Mi smo to još u januaru zakazali, optimistično. Još nemamo zvaničnih odluka niti preporuka. Čekamo pa ćemo u skladu sa time postupiti“, kazao je Ružičić za Nova.rs.

Foto: TANJUG /ANDRIJA VUKELIC

Kada je reč o Kragujevcu, još uvek nijedna škola nije organizovala proslavu mature.

U Kragujevcu su među prvima inicijativu pokazali učenici Prve kragujevačke gimnazije koji su upravi škole podneli zvaničan zahtev za organizovanje mature. Direktorka Slavica Marković izjavila je za Nova.rs, da u školi još nije održan kolegijum na kojem je razmatran taj zahtev, ali ističe da su spremni da u kratkom roku organizuju proslavu, ukoliko na nivou države budu usvojene mere koje to dozvoljavaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare