Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Maturanti gimnazija raspuštaju se 25. maja, a sudbina njihovih maturskih večeri još je neizvesna - isčekuju se zvanične odluke Kriznog štaba i Ministarstva prosvete. Sve zavisi od epidemiološke situacije. Većina škola kaže da ne planira poslave, ali ima i onih baš upornih koji još ne odustaju od organizacije veselja.

Pišu: Aleksandra Petrović i Ana Lalić

Direktor gimnazije u Čačku Ivan Ružičić, za Nova.rs kaže da je njegova škola još u januaru rezervisala termijn za proslavu mature u tamošnjem Domu kulture. Matursko veče zakazano je za 31. maj, ali se još ne zna da li će ga biti.

„Mi smo to još u januaru zakazali, optimistično. Još nemamo zvaničnih odluka niti preporuka. Čekamo pa ćemo u skladu sa time postupiti“, kaže Ružičić za Nova.rs.

U Desetoj beogradskoj gimnaziji kažu da škola nije planirala organizaciju maturske večeri, ali da ne isključuju mogućnost da se đaci sami organizovati.

Maturanti gimnazija se prvi raspuštaju, već 25. maja. Odmah za njima 1. juna završava se i školska godina za maturante srednjih stručnih škola, kao i za đake trogodišnjih smerova.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Još nijedna kragujevačka srednja škola nije zakazala proslavu maturske večeri za svoje učenike, niti je do sada bilo poziva i interesovanja direktora za uslove i cenovnik zakupa sale, potvrđeno je našem portalu u hotelu u kojem se uglavnom organizuju maturske proslave.

I u gradskim srednjim školama dobili smo slične informacije – svi za sada čekaju zvanično odobrenje Kriznog štaba i informacije o uslovima pod kojima bi mogle da se organizuju proslave matura.

U Kragujevcu su među prvima inicijativu pokazali učenici Prve kragujevačke gimnazije koji su upravi škole podneli zvaničan zahtev za organizovanje mature. Direktorka Slavica Marković izjavila je za Nova.rs, da u školi još nije održan kolegijum na kojem je razmatran taj zahtev, ali ističe da su spremni da u kratkom roku organizuju proslavu, ukoliko na nivou države budu usvojene mere koje to dozvoljavaju.

U Drugoj gimnaziji navode da neće organizovati matursku proslavu, sve dok ne bude epidemiološki bezbedna situacija. U toj školi  navode da imaju oko 250 maturanata i da prema sadašnjim najavama o mogućim  proslavama u zatvorenom prostoru koje dozvoljavaju prisustvo do 200 osoba, ne ispunjavaju taj uslov, ali da će organizovati maturu, ukoliko dođe do novih mera.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ista je situacija i u najvećoj gradskoj Srednjoj stručnoj školi,  u kojoj završne razrede četvorogodišnjih i trogodišnjih zanimanja pohađa preko 400 učenika. Prema rečima direktora Siniše Kojića, učenici za sada nisu pokazali inicijativu i zatražili organizovanje maturske veče, ali da će škola u skladu sa merama i dozvolama zvaničnih državnih institucija, maturantima obezbediti slavlje ukoliko bude dozvoljeno.

„To je njihova matura i mi ćemo pre svega uskladiti želje maturanata i aktuelne mere. Za sada nam se nisu obratili sa takvim zahtevom, a videćemo da li će biti dozvoljeno i okupljanje učenika za grupno fotografisanje u školi“, rekao je Kojić.

U novosadskim srednjim školama zasad ne planiraju organizaciju maturskih večeri. Kako kažu, zbog nepredvidive epidemiloške situacije, nisu hteli da rizikuju. Ipak, veliki broj novosadskih maturanata je spreman da maturu proslavi, najverovatnije, u privatnoj organizaciji.

 

****
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar