Problem male mature: Trebaju li đaci da je polažu

Društvo 26. mar. 202108:37 > 10:57
Podeli:
Foto printscreen Nova S

Mala matura - velika glavobolja đacima, roditeljima, nastavnicima. Oko njenog održavanja počela su ozbiljna sporenja, a o tome da li je treba održati, ovog jutra u emisiji “Probudi se” su govorili predsednica Unije sindikata škola Beograda Snežana Romandić i Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Srbije.

Iz današnje emisije "Probudi se"

Govoreći o tome da li treba odložiti malu maturu, Romandić je rekla da problem nastaje zbog toga što nije jasno na koji način vrednovati rad dece u poslednjih osam godina.

“Mala matura, u jednom određenom delu, bi trebalo da se održi. Ali ne tako što ćemo se držati forme, već suštine”, istakla je ona.

Foto printscreen NOVA S

S druge  strane, Milorad Antić, kaže da je poremećaj u obrazovnom sistemu veoma veliki i da zbog toga ne bi trebalo održati malu maturu.

“Vi imate čas kombinovanu nastavu, prekid, raspust… Budite ubeđeni da se tu poremeti onaj učenik koji ima određene radne navike. Ovde govorimo o deci u pubertetu, koja su više sklonija društvenim igrama i interenetu, nego radnim navikama i učenju”, objašnjava on.

Romandić ističe da je ozbiljno pitanje koliko su nastavnici uspeli, u redovnom programu, realizuju planove i programe.

“Mi već imamo godinu dana nastavu koja je prilično drugačija i gde pokušavamo deci da objasnimo najosnovnije stvari. Njima treba olakšati u određenom delu, ali on se ne mogu u potpunosti osloboditi male mature. Mi moramo da se fokusiramo na ono što je bitno – da oni budu funkcionalno pismeni, odnosno da odrade testove iz srpskog jezika i matematike, kako bismo zaštitili ono što je najbolje u našem sistemu. Stoga, mislim da bi ove godine trebalo izuzeti kombinovani test”, navodi ona.

Međutim, Antić ističe da se Forum srednjih stučnih škola ne slaže sa stavom koji je iznela Romandić.

Milorad Antić, foto printscreen NOVA S

“Veći je broj nenormalnih uslova nego prošle godine. Ako znamo da se u osamdeset odsto slučajeva prve tri želje učenika za srednje škole uglavnom ostvare, onda vidimo da se nešto ne radi dobro”, objašnjava Antić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar