Foto:Nemanja Jovanović

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić ocenio je, povodom današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare, da će biti objavljeni podaci koji govore o domaćim i svetskim trendovima u broju ubijenih, onih koji su u zatvorima, o procentu rešenih slučajeva, i videće se da nema bitnijih pomaka.

Koliko je teško napraviti pomake kada je reč o sankcionisanju ubistava novinara, različitih vrsta napada, najbolje se možemo uveriti na primerima suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije i za paljenje kuće Milanu Jovanoviću. I kada dođe do suđenja, brojne opstrukcije ometaju da se postigne pravda, ukazao je Matić u autorskom tekstu objavljenom na portalu javniservis.net.

Kako je istakao, za ubistvo Ćuruvije je doneta prvostepena presuda na ukupno sto godina zatvora, pa je sve vraćeno na novo suđenje koje je u toku, za slučaj ubistva Milana Pantića bila je intenzivna istraga, ali Tužilaštvo za organizovani kriminal odbilo je da preuzme rešavanje slučaja.

Povezane vesti:

Matić dalje navodi slučajeve Dade Vujasinović u kojem su u najvećoj meri iscrpljene mogućnosti istrage zbog zanemarivanja slučaja, petnaestogodišnjeg vođenja kao samoubistva (ali istraga ostaje i dalje otvorena), nerešen slučaj pokušaja atentata na Dejana Anastasijevića, prebijanje Ivana Ninića i drugi.

On je precizirao da je, kada je reč o ovoj godini, u izveštaju Republičkog javnog tužilaštva za Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara zaključno sa septembrom formirano 30 predmeta na osnovu podnetih krivičnih prijava-izveštaja o krivičnim delima koja su počinjena na štetu bezbednosti novinara i medijskih radnika.

Od tog broja konačna odluka je doneta u osam predmeta, od kojih su dve pravosnažno osuđujuće presude, u dva slučaja doneta je odluka da se protiv maloletnih prijavljenih lica ne pokrene postupak, u tri predmeta rešenje o odbačaju prijave a u jednom beleška da nema mesta pokretanju krivičnog postupka.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar