Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Većina slučajeva napada na novinare tokom protesta u Beogradu u julu je i dalje u istražnoj fazi, neki nisu ni procesuirani, a do sada je identifikovana i uhapšena samo jedna osoba koja je zadržana u pritvoru 48 sati, pokazao je izveštaj koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova prosledilo Platformi Saveta Evrope za promociju zaštite i bezbednosti novinara.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) navelo je da se iz odgovora MUP-a može videti da je do sada procesuirana samo osoba koja je polomila staklo ispred prostorija Radio-televizije Vojvodine u Novom Sadu 8. jula, i da je to delo kvalifikovano kao nasilničko ponašanje.

MUP je naveo da u slučaju ometanja na radu ekipe televizije N1 Sektor unutrašnje kontrole prikuplja podatke po nalogu nadležnog tužioca, dok se za slučaj ometanja rada novinara Marka Radonjića sa portala Nova.rs tvrdi da slučaj nije prijavljen, pa nisu ni preduzete nikakve radnje.

Za fizički napad na novinara Bete Žikicu Stevanovića se tvrdi da je prijavljen nadležnom tužilaštvu i da su preduzete dodatne mere kako bi se utvrdilo ko je počinitelj tog krivičnog dela.

„O napadu na Milana Srdića i Lazara Vukadinovića predstavnik MUP-a obavestio je nadležno tužilaštvo u Novom Sadu o podnetim krivičnim prijavama u vezi sa ovim dogadjajem i nadležni tuzilac je ovo delo kvalifikovao kao delo nasilničkog ponašanja. Policajci su identifikovali i uhapsili osumnjičenog koji je u prisustvu branioca priznao da je počinio krivično delo. Policija navodi da će preduzeti i naredne korake kako bi identifikovali lice koje je uzelo i polomilo kameru Lazara Vukadinovića“, dodaje se.

Kada su u pitanju novinari RTS-a u Nišu, snimatelj Ivan Stambolić i novinarka Lidija Georgijeva, policija tvrdi da o tom slučaju nisu bili obavešteni, odnosno da nije podneta prijava, te da su u telefonskom razgovoru sa novinarkom i snimateljem saznali da oni ne žele da podnose prijave u vezi sa ovim slučajem.

„U pismu Platformi Saveta Evrope predstavnici MUP-a navode da po Metodologiji za sprovodjenje istraga u slučajevima zloupotreba od strane policije, istrage u slučajevima navodnih zloupotreba počinjenih od policije sprovodi javni tužilac. Uzimajući u obzir da javni tužilac može izuzetno poveriti izvršenje odredjene dokazne radnje Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a, MUP će po prijemu takvog zahteva od tužioca pristupiti tom poslu kao prioritetu“, dodaje se u saopštenju NUNS-a.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar