Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Inicijativa "Kreni-promeni" objavila je plan večerašnjih protesta koji će početi u 19 sati ispred Predsedništva Srbije, zbog kojih će saobraćaj biti blokiran u nekoliko ulica u Beogradu.

Iz „Kreni-promeni“ rekli su za Nova.rs da će protest početi u 19 sati ispred Predsedništva Srbije, da će biti blokirana ulica, a da se nakon toga kreće u šetnju.

„Šetnja će krenuti kod Predsedništva, nakon čega će okupljeni krenuti ka Trgu republike. Nakon toga planirano da šetnja ide kroz Makedonsku i deo Takovske, a protest će biti završen ispred Vlade Srbije“, rekli za Nova.rs organizatori skupa.

Za sada nije poznato da li će se neko obratiti okupljenima, kao i to da li će protest podržati ekološke organizacije.

U sredu je direktor kampanje „Kreni-promeni“ rekao za Nova.rs da se pregovaralo sa pojedinim ekološkim organizacijama i da će se protestovati do krajnjeg cilja – zabrane istraživanja litijuma i bora.

„Skup će biti održan od 19 sati i tamo ćemo najaviti naredni korak, u smislu gde ćemo nastaviti sa protestnom šetnjom. U pregovorima smo sa još nekoliko ekoloških organizacija oko pridruživanja. Ono na čemu insistiramo jeste da se ispuni poslednji uslov koji je vezan za zabranu istraživanja i eksploataciju litijuma i bora. Potpuno je apsurdno da zabranimo Rio Tinto, a da to isto rade druge kompanije. Time povređujemo pravo na jednakost, šta nama garantuje da neće doći neka druga kompanija koja će isto to uraditi“, podvukao je Manojlović za Nova.rs.

On je podvukao da nije bitno ko se kome pridružuje na protestu već da je suštinski bitno završiti priču oko Rio Tinta.

Bonus video: Blokadama do cilja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram