Foto: Nemanja Jovanović

U petak i subotu, 25. i 26. marta, osmaci u Srbiji imaće probni završni ispit, a polagaće test iz maternjeg jezika, matematike i kombinovani test. Prava mala matura biće održana krajem juna. Za one kojima je potrebna dodatna pomoć u pripremi privatni časovi se kreću od 350 pa sve do 1.800 dinara u zavisnosti od predmeta, ali i iskustva predavača. Za sada nema naznaka da će privatni časovi poskupeti.

Više od 64.000 đaka prisustvovaće ovoj simulaciji završnog ispita, a rezultate ove probe se neće ocenjivati, niti će biti vršeno rangiranje učenika.

Đaci će prvo polagati test iz matematike i to 25. marta u 13 časova, dok će u subotu u 9.00 časova biti održan test iz maternjeg jezika, a zatim u 11.30 kombinovani test (pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije).

Osmaci će na ovoj probi moći da se upoznaju sa pravilima i aktivnostima male mature od toga šta treba da ponesu od pribora do toga kako da popune formulare ili kada da dođu u školu.

Iako osmaci neće biti obavezni da nose zaštitne maske, između njih će morati da postoji distanca od dva metra i u prostoriji neće moći da bude više od 15 đaka.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić ranije je za beogradske medije rekao da proba male mature treba da pomogne da mali maturanti naprave presek znanja, a da nastavnici mogu da planiraju operativni plan za pripremnu nastavu.

On je istakao i da Ministarstvo prosvete nema informacije da neka škola neće održati probni završni ispit.

Inače, polaganje male mature za osmake ranije je pomereno zbog produženja školske godine pa će đaci završni ispit polagati 27, 28 i 29. juna.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Koliko nas koštaju privatni časovi i da li će poskupeti?

Cene privatnih časova su različite ne samo po tome o kom se predmetu radi, nego i po iskustvu predavača – iskusniji predavači su skuplji, dok studenti privatne časove naplaćuju jeftinije. Privatni časovi na sajtovima za oglašavanje pored onlajn formata nude i direktan rad sa đacima.

Pored cene jednog časa u trajanju od 45 minuta, mnogi predavači nude povoljniju opciju dvočasa koji košta često značajno jeftinije nego kada bi se platila dva časa odvojeno.

Na sajtovima za oglašavanje, časovi matematike koštaju od 500 do 1.500 dinara, a srpskog jezika od 350 do 1.500.

Časovi biologije kreću se od 400 dinara za jedan čas od 45 minuta do 1.500 dinara, a cene dvočasa su od 700 do 1300 dinara.

Foto:Nemanja Jovanović

Privatni časovi hemije se kreću od 500 do 1.300 dinara, dok se časovi fizike kreću od 500 do 1.800 dinara. Slične cene su i za istoriju i geografiu.

Kako je „Nova“ proveravala kod roditelja i predavača, za sada nema naznaka da će doći do poskupljenja časova.

Jedna predavačica iz Novog Sada koja drži privatne časove iz matematike kaže za „Novu“ da ne planira u narednom periodu da poveća cene jer, kako kaže, ni roditeljima plata u narednim mesecima neće biti veća nego danas. Trenutno jedan čas u trajanju od 45 minuta naplaćuje 800 dinara.

„Roditelje časovi već mnogo koštaju, a sigurno im plata neće biti veća da bih i ja podizala cenu časova“, kaže nam sagovornica.

Upitana koliko je roditeljima potrebno da izdvoje novca za pripremu osmaka za malu maturu, naša sagovornica navodi da to sve zavisi od slučaja do slučaja.

„Dok neka deca dolaze sa dobrom količinom znanja njima je potrebna samo mala dopuna i ići će verovatno jedan čas nedeljno za pripremu mature, dok neki koji ne znaju ni da sabiraju brojeve moraće da dolaze više puta nedeljno i njihovi roditelji će verovatno morati da izdvoje i do 200 evra za pripremu jednog testa“, kaže nam ova predavačica.

Ćerka Milana Ranđelovića završava osmi razred jedne beogradske osnovne škole na Vračaru. Mala matura se bliži i pripreme su u punom jeku. Da bi Nataša uspela da upiše željenu gimnaziju biće potrebni i dodatni časovi.

„Nataša je odličan đak, ali joj matematika ide slabije nego ostali predmeti. Nesigurna je i ima tremu od tog testa, pa smo zbog toga počeli sa privatnim časovima. Od prijatelja smo prvo dobili preporuku za jednu studentkinju, ona je dvočas naplaćivala 800 dinara, ali to što je ona radila nam se nije činilo dovoljno ozbiljnim. Sada smo angažovali iskusniju nastavnicu, a njena cena je 1.100 dinara za dvočas“, kaže Milan za „Novu“.

Foto: Shutterstock

Nastavnica koja njegovoj ćerki trenutno drži časove nije najavila poskupljenje, ali kaže da ga ne bi iznenadilo da se to desi.

„Matura se polaže krajem juna, a do tada svašta može da se desi. Vidite da sve poskupljuje“, zabrinut je Milan.

Majka osnovca iz Beograda Nataša kaže da njeno dete ide jedanput nedeljno na dvočas srpskog i to plaća 1.200 dinara.

„Pored srpskog, moje dete ide i na časove engleskog i mi dvočas plaćamo 1.200 dinara“, kaže ova beogradska majka za „Novu“.

Ona dodaje i da joj predavači nisu najavili nikakva poskupljenja časova u narednom periodu.

Bonus video – Hoće li predizborni protesti prosvetara uroditi plodom?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar