"Zaključani" - u tu reč stalo je sve ono što smo preživljavali za vreme vanrednog stanja, naši životi u četiri zida. Upravo to je u filmu televizije N1 dokumentovala novinarka Maja Nikolić - da se ne zaboravi. Nije bilo lako sklopiti i napraviti ovo svedočanstvo, a o tome na kakve je sve prepreke nailazila na tom putu, ko se sve zaključao i pobegao pred "Zaključanima", Maja Nikolić govori za Nova.rs.

„Dan pošto je uvedeno vanredno stanje, zove me urednik Igor Božić, pita kako mi se čini ideja da počnem da radim dokumentarac o vanrednom stanju…pa kad ga završim. Ja na porodiljskom u tom trenutku. I krenem ja da pratim sve, zapisujem, razmišljam o konceptu, javljam arhivi šta sve da mi se čuva i to traje, i traje, i traje…,“ tako ukratko opisuje nastanak dokumentarca o kojem nakon sinoćnjeg emitovanja bruji cela Srbija.

„Zaključani“ su nastali nakon beskonačnih sati pregledanog televizijskog materijala – snimaka konferencija za novinare, obraćanja Kriznog štaba i naravno, predsednika Aleksandra Vučića.

„Bila sam na porodiljskom, a i celu trudnoću sam provela kod kuće, to je sada već bilo nekoliko meseci nakon porođaja. Bila sam oduševljena, jer mi je već nedostajao posao i već mi je bilo dosadno da sedim u kući po ceo dan. Za mene se karantin samo nastavio. Ja sam onda počela da pratim i gledala sam bukvalno sve živo. Imala sam neko blokče u koje sam sve zapisivala. Nisam mogla zbog bebe da sve vreme palim kompjuter i da kucam, pa sam na starinski način zapisivala sve“, priča nam novopečena mama i novinarka od glave do pete.

Snimala je i beležila život svoje porodice, ali je zamolila i svoje prijatelje da to učine. Ti snimci zabeleženi mobilnim telefonima daju posebnu atmosferu i autentičnost dokumentarcu.

„Vi što sam vas cimala da mi šaljete svoje snimke iz vanrednog stanja, praštajte ludoj ženi. Ogromno hvala mojim snimateljima Aleksandar Milanović, Boban Rajković, Ivan Ostrogonac i Miloš Obradović. Hvala Željko Veljković što je iz dana u dan morao da mi komentariše je’l dobro i šta je bolje. Hvala mojim divnim sagovornicima što su otvorili dušu i raspali se pred kamerom na sitne komade. Hvala mojim drugim sagovornicima koji su pokušali da protumače šta nam se pobogu desilo“, niže Maja sve one koji su dali svoj doprinos i posebno izdvaja montažera Bojana Dmitrašinovića.

Ipak, nije sve išlo glatko. Ima i onih koji nisu hteli, nisu smeli ili im nisu dali da govore za dokumentarac televizije N1. Maji najteže pada to što u filmu nema lekara.

„Hvala i onima koji nisu učestvovali, ali samo onima koji su hteli, a nisu im dali. To su lekari kovid bolnica. Hvala vam i izvinite što se neće čuti vaša priča i videti vaša hrabrost i požrtvovanost. O vama će pričati drugi. I aplaudiraće vam“, zahvalna je naša sagovornica.

Nije sve ispalo kako je zamišljala 

Foto: N1

Prvobitna ideja je bila da nas kroz film vode jedan lekar, jedan član Kriznog štaba, jedan virusolog, da imamo pacijenta koji je preživeo koronu, ali je bio težak slučaj. Tako je to bilo inicijelno zamišljeno. Od te ideje sam morala da odustanem kada sam shvatila da ja ne mogu da dobijem lekara i da ne mogu da dobijem člana Kriznog štaba. Hajde to što nisam dobila predsednika i premijerku, oni su se mahom oglašavali, pa ne osećam neki preveliki nedostatak zato što ih nema. Iskreno nisam očekivala da će sada prihvatiti da govore za N1 kada inače ne žele da govore za nas. Iz kabineta premijerke to nije bilo klasično odbijanje, nego su rekli da ona neće da govori dok se sve ovo ne završi.  Iznenadilo me je to što doktor Kon nije pristao da govori za nas. Rekao je da ima loše iskustvo sa dokumentarcima i da je bio istrgnut iz konteksta i to je bio razlog. Poslala sam poruku doktoru Srđi Jankoviću, na koju on nikada nije oodgovorio. Da se ne bih igrala gluvih telefona sa članovima Kriznog štaba, rekli su mi da pozovem PR-a premijerke Mladena Bašića i da se sa njime dogovorim, da on odredi koji član Kriznog štaba bi mogao da govori. Mi smo se čuli, on je bio vrlo ljubazan, rekao je da će dati sve od sebe, ali nikada se nije javio“, objašnjava nam Maja životni put svog dokumentarca.

Ističe da njena namera nije bila politička priča, kaže i da su mogli da joj kao sagovornika daju i nekog lekara iz Srpske napredne stranke i njegovo iskustvo bi je zanimalo.

„Nisam htela čak ni da ih pitam da li su imali opremu. Htela sam da ih pitam kako su se osećali, kako je bilo raditi pod skafanderom usred leta“, priča nam ova televizijska autorka koja je do sagovornika među lekarima pokušavala da dođe i preko Ministarstva zdravlja, ali bezuspešno.

„Ja mislim da je ovo prvi dokumentarac o koroni na svetu, a pregledala sam ih gotovo sve, nigde se nije desilo da nisu imali lekara“, razočarana je Maja koja primećuje da nije bio problem da se pojedini lekari pojavljuju na nekim drugim televizijama, ali da to nije bilo moguće i za N1.

Sinoćnje premijerno emitovanje filma „Zaključani“ obeležilo je i to što stanovnici Surdulice koji su želeli da pogledaju taj dokumentarac, to nisu bili u prilici, jer je u trenutku dok se film emitovao na televiziji N1 ton bio isključen. Mogli su da gledaju film, ali ne i da ga čuju.

Za našu sagovornicu to je poseban utisak, pošto je Surdulica njeno rodno mesto. Kaže da ne želi da veruje u to da je reč o sabotaži ili zloj nameri.

„Želim da verujem da je to samo puka tehnička greška“, dodaje naša sagovornica.

Jedan od sagovornika iz filma „Zaključani“ je bivši fudbalski sudija Ninoslav Spasić, koji je upravo iz Surdulice.

Prema njenim rečima, u kablovskom sistemu KTS Surdulica, na svim drugim kanalima imali su normalan prijem i ton osim na kanalu N1.

Odmah po završetku filma vratio se i ton.

„Cela Surdulica je čekala da vidi taj film zbog Ninoslava Spasića“, rekla je Nikolićeva, dodajući da se film nisu mogli da gledaju ni stanovnici Vladičinog Hana koji je desetak kilometara udaljen od Surdulice.

Ipak je 21. vek, pa za sve one koji nisu stigli da vide i čuju „Zaključane“, tu je snimak na YouTube:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare