Foto: Nenad Lazić/Nova.rs Screenshot/Analiza, Shutterstock

Megalomanski pohod kompanije Galens na Novi Sad nastavlja se izgradnjom još jednog stambenog kompleksa. Kako najavljuju u ovoj kompaniji, kompleks Garden Residence će se graditi “u najlepšem delu Novog Sada”, u blizini vrtića, škola Univerziteta i Dunava. Međutim, Galens budućim kupcima smišljeno prećutkuje činjenicu da će im na nekoliko metara od basnoslovno skupih stanova prolaziti i vijadukt preko kog će dnevno prelaziti na stotine hiljada automobile, gradskih autobusa i kamiona. I sve to za po nezvaničnoj ceni od 2.200 u pretprodaji, pa do 3.500 evra po kvadratnom metru.

“Kombinacijom odlične lokacije, vrhunske materijalizacije i izvrsnih sadržaja, projektovali smo savršen životni prostor koji pomera granice mirnog i sadržajnog života u najlepšem delu Novog Sada – Liman V Garden Residence”, navodi se na sajtu kompanije, uza napomenu da se kompleks gradi “gotovo na samoj tački susreta dve novosadske celine – Limana i Telepa”. Uz lepa obećanja, na sajtu kompanije se može videti i grafički prikaz idejnog rešenja kompleksa od sedam lamela u (početnoj) visini od osam spratova.

Na renderu su vrlo detaljno prikazane zgrade, savršeno zelenilo, parkić i igralište za decu, klupe … pa čak i obližnji kružni tok, okolne ulice i već postojeći supermarket. Međutim, ni na jednoj od fotografija nema ucrtanog vijadukta koji će, prema nedavno i na silu usvojenom Generalno urbanističkom planu Novog Sada, prolaziti na svega desetak metara udaljenost. Upravo na ovoj lokaciji, na kojoj se sa razlogom nikada nije ništa zidalo, planiran je novi most preko Dunava, projekat na koji je lokalni SNS najponosniji. Galens o mostu ne pominje ni reč, izbrisali su ga.

PROČITAJTE JOŠ

Prema nezvaničnim saznanjima, a s obzirom da kompanija Galens do objavljivanja ovog teksta nije odgovorila na naša pitanja, stanovi u ovom komleksu su već u pretprodaji po ceni od 2.200 evra po kvadratu. Mada izgradnja još nije ni počela, navodno je već 50 posto stanova kaparisano ili kupljeno.

Kao i u većini slučajeva kod Galensovih objekata, najveći deo kupaca dolazi iz unutrašnjosti Srbije kao i iz Republike Srpske. Samim tim, šanse da potencijalni kupci van Novog Sada znaju za izgradnju mosta su minimalne.

Dodatno, sudeći po načinu na koji reklamira, kompanija Galens se takođe vrlo trudi da od svojih budućih stanara sakrije činjenicu da će im izduvni gasovi i saobraćajna buka biti najbliži cimeri. Pored pretenciozne reklame o idiličnom životu kraj vijadukta u Garden Residence, Galens kupcima tvrdi i da će živeti na izvesnom Limanu 5, zaboravljajući da napomenu da taj Liman, nit fizički niti urbanistički, ne postoji. Izmišljeni Liman V je lokacija Novosađanima poznata kao Depresija, koja je još u doba Jugoslavije predviđena kao mesto sa kog će kretati potencijalni most planiran još GUP – om iz sedamdesetih godina.

Vremenom, grad se razvijao, te je Depresija isključena kao moguća lokacija, i ostavljena je kao zelena površina na kojoj je predviđen park sa manjim objektima. Međutim, 2018.

Grad je promenio namenu zemljišta, a ubrzo je omiljena SNS građevinska kompanija Galens počela redom da otkupljuje gradske parcele na istoj. Istovremeno, naprednjaci su revitalizivali priču o izgradnji novog mosta baš na toj lokaciji, uporno ignorišući zamerke i struke i stanara Limana i Telepa koji su apelovali i protestovali na ulicama, zahtevajući da se most gradi na drugoj lokaciji, dalje od njihovih spavaćih soba.

Jedno je sigurno, za buduće stanare Galesnovog Garden Residenca, biće ovo luda vožnja. U bukvalnom smislu.

BONUS VIDEO: Za 10 godina „izgubili smo Niš i Novi Sad“: Koliko nas ima i koliko će nas tek biti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare