Foto: ZZS

Članovi stranke "Zajedno" među kojima su bili i kopredsednici Biljana Stojković i Nebojša Zelenović pridružili su se danas blokadama i pružili podršku građanima Novog Sada, lokalnim udruženjima i ekološkim organizacijama u odbrani Šodroša i sprečavanju ekocida i protivzakonite seče stabala u tom gradu koju su planirali lokalni izvođači zarad kineske firme CRBC i izgradnje mosta i „Novog Sada na vodi".

Bez usvajanja Generalnog urbanističkog plana, čiji je nacrt već sporan, u Novom Sadu lokalni izvođači pokušali su da poseku stabla u Šodrošu, šumi u kojoj ima autohtonih i ugroženih vrsta, stabala starijih i od 50 godina i koja je javni prostor svih Novosađana, koji tu dolaze na izlete i odmor,  saopštila je stranka „Zajedno“.

„Pridružili smo se blokadi koju su organizovali Novosađani i lokalne ekološke organizacije i sprečili prolazak bagera i radnika sa motornim testerama čiji je plan bio da poseku stabla i ugroze prirodno bogatstvo i zelenu oazu nadomak Novog Sada“.

Aktiviste koji su dežurali tokom noći, obilazili su nepoznati ljudi u automobilima u nameri da ih isprovociraju i zastraše.

Foto: ZZS

Predstavnici stranke „Zajedno“ su, kako navode, sa ekološkim aktivistima i građanima na blokadama i u kampovima kako bi sprečili lokalne SNS „moćnike“ da zarad kineskih investitora i podizanja Novog Sada na vodi, protivno zakonu počine ekocid i unište šumu i biljni i životinjski svet u njoj.

S obzirom na to da Generalni urbanistički plan nije usvojen, zajedno sa lokalnim ekološkim aktivistima i pokretima, iz stranke „Zajedno“ poručuju da će podneti krivične prijave i najavljuju da će osim borbe u institucijama, nastaviti „borbu i na terenu, svuda gde se ugrožava priroda, gde se krše zakoni i ugrožavaju ljudska prava“.

Foto: ZZS

„Prirodna bogatstva ne smeju da se uništavaju zarad nečijih materijalnih interesa, ona pripadaju svim građanima. Od Srbije ćemo napraviti zemlju koja čuva svoju prirpdu i državu u kojoj postoji vladavina prava“, navodi u saopštenju stranka „Zajedno“.

BONUS VIDEO: Novi Nebojša Milenković o gradnji u Novom Sadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar