Foto:FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se danas sa zdravstvenim radnicima crvenih zona kovid bolnica sa teritorije Beograda kojima je ukazao neizmernu zahvalnost na svemu što čine u cilju borbe protiv virusa korona, ističući su to naši heroji koji su više vremena proveli u bolnicama, pod skafanderima, nego kući sa svojim porodicama.

Lončar se sastao za medicinarima Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa“, Opšte bolnice Mladenovac, Instituta za ortopediju „Banjica“, Vojnomedicinskog centra „Karaburma“ i Klinike za anesteziologiju.

Ministar je zdravstvenim radnicama zahvalio na svemu i izrazio nadu da će se svi građani pridržavati propisanih mera kako bi medicinari imali što manje posla. Precizirao je da je u Srbiji trenutno zaraženo 106 zdravstvenih radnika , od kojih je pet na bolničkom lečenju.

Branislav Krivokapić, ortopedski hirurg sa Instituta za ortopediju „Banjica“, rekao da da infektivne bolesti nisu njihovo primarno delovanje u lečenju ljudi, ali da su se veoma dobro snašli.

Foto:FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

„U aprilu nam je bilo značajno teže, ali sada smo se već naviki na trenutne okolnosti tako da mislim da smo sa pozitivnim bilansom izašli iz svega ovoga“, rekao je Krivokapić.

Apelovao je na sve građane da se pridržavaju mera zaštite, drže socijalnu distancu i nose maske.

„Ako stvarno želite da se Institut za ortopediju “Banjica“, kao najveća ortopedska instuticija u ovoj zemlji, bavi ortopedskom problematikom, pomozite nam time što ćete nositi masku“, poručio je Krivokapić.

Glavna sestra operacionog bloka u toj zdravstvenoj ustanovi Snežana Jeremić, čije je zaduženje bilo da organizuje ulazak i izlazak iz kovid centra, navela je da je izlazak bio posebno bio važan kako bi se oprema skinula što bezbednije, da ne bi došlo do zaražavanja.

Foto:FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Navela je da je bilo naporno i teško, ali da su se maksimalno organizovali, te dodala da su imali podršku Ministarstva zdravlja i sve što im treba.

Šef prijemne trijažne ambulante KBC „Bežanijska kosa“ Aleksandra Petrović je rekla da im je najteže bilo u početku kada su, kaže, imali i do 200 pregleda na dnevnom novou.

Sada je, kaže, lakše, ali je broj pregleda i dalje značajan.

„Nadamo se da će cve mere dati efekta i da će to da bude sve manje i manje“, dodala je Petrović.

Glavna sestra Vojnomedicinskog centra „Karaburma“ Daliborka Radišić je rekla da su u kovid sistemu skoro šest meseci i da su za to vreme imali više od 800 pacijenata.

Zahvalila je ministru Lončaru, ali i ministru odbrane Aleksandru Vulinu na podršci i pomoći, ističući da nikada nisu oskudevali ni u čemu.

„Sada je manji broj pacijanata i nadamo se da će tako i ostati“, rekla je Radišić.

Marina Stojanović, anesteziolog sa Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, je rekla da je veliki broj njenih kolega bio na ispomoći u raznim kovid bolnicama.

„Trudili smo se da pođednako sa kolegama iz drugih kovid bolnica odradimo posao najbolje što smo mogli. Veliki teret je pao i naše kolege koje su ostale na klinikama jer smo se trudili da održimo određeni nivo posla koji je morao da se završi tako da su i kolege koje nisu bile u kovid bolnicama jako puno radile“, rekla je ona.

Najteže im je, kaže, bilo to što su bili odvojeni od svojih porodica, dece.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare