Foto: Aleksandra Petrović

U Leskovačkoj Juri sutra će početi masovno testiranje svih zaposlenih, potvrdio je za portal Nova.rs Goran Cvetanović, komandant kriznog štaba u tom gradu. On je najavio da pogon leskovačke fabrike od sutra neće raditi sve dok ne stignu rezultati testiranja, kao i da će tokom vikenda kompletna fabrika biti detaljno dezinfikovana.

Testiranje zaposlenih će se obaviti sutra, a radnici će biti testirani u samoj fabrici, rekao je Cvetanović, navodeći da su za uzimanje uzoraka, formirani timovi od lekara i tehničara iz leskovake Opšte bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje.

„Očekujemo da će ceo proces testiranja biti završen za 24 sata. Imaćemo timove koji će od radnika da uzimaju uzorke i odmah ćemo ih prosleđivati na analizu. Oko dve trećine uzoraka poslaćemo u Beograd, a ostalo u Niš. Do sada je na osnovu ostvarenih kontakata sa inficiranim osobama i zbog sumnjne na koronavirus testirano oko 500 Jurinih radnika, pa oni sutra neće biti testirani, ali zato hoće svi ostali“, izjavio je Cvetanović, navodeći da će sledeći koraci u vezi sa epidemiološkim merama, biti preduzeti tek po dobijanju rezultata testiranja.

Cvetanović je za naš portal izjavio da je od početka pandemije više puta posećivao fabriku „Jura“ i razgovarao sa menadžmentom. On je podsetio da u fabrici nije poštovan minimum procesa rada i preporučana ograničenja o broju angažovanih radnika na određenom prostoru.

„Oni te mere nisu ispoštovali, naročito kada je u pitanju prevoz radnika, nije poštovana ni socijalna distanca. Nadam se da je menadžment iz svega ovoga izvukao pouku i da ćemo ubuduće imati manje problema u toj fabrici“ rekao je Cvetanović, navodeći da je epidemija u Leskovcu „kasnila“ sedam do 10 dana u odnosu na Beograd i Niš.

„Kada je epidemija bila u jeku u Beogradu i Nišu, kod nas nije bilo nijednog pacijenta. Vanredno stanje je ukinuto pre sedam dana, a simptomi se otplike javljaju posle šest -sedam dana, tako da vrh epidemije očekujemo danas ili sutra. Ako to bude na nekom niskom dozvoljenom nivou, mislim da će situacija u Leskovcu da se smiri. Pri tome, evidentno je da su se ljudi malo relaksirali i popustili one mere prevencije i zaštite kojih su se pridržavali tokom vanrednog stanja“, naveo je Cvetanović.

Prema poslednjim informacijama, koronavirus potvrđen je kod 68 radnika leskovačke Jure. Na bolničkom lečenju trenutno je 116 pacijenata od kojih 34 iz Jure rekao je Cvetanović, navodeći da od ukupnog broja hospitaliziovanih samo četvoro ima srednju kliničku sliku, dok su svi ostali sa blažim simptomima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare