Jura leskovac pogon, Foto: Nova.rs

Među zaposlenima u leskovačkoj “Juri” za dva dana potvrđeno je 12 slučajeva koronavirusa, a očekuju se rezultati testiranja za još 200 radnika koji su bili u kontaktu sa inficiranim kolegama, izjavila je leskovačkim medijima Aleksandra Nikolić, direktorka Zavoda za javno zdravlje u tom gradu.

Od početka pandemije u fabrici „Jura“ u Leskovcu koronavirus je potvrđen kod 35 radnika, od kojih se 21 nalazi na bolničkom lečenju, prenose leskovački mediji, navodeći da je više od polovine inficiranih registrovano od početka maja.

„Zavod za javno zdravlje je 5. maja uputio zahtev za hitan sastanak Republičkom štabu za vanredno stanje, komandantu Kriznog štaba grada Leskovca i menadžmentu ‘Jure’ zbog pogoršane epidemiološke situacije i predložio protivepidemijske mere u skladu sa važećim propisima i preporukama“,  izjavila je Aleksandra Nikolić direktorka Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu.

Ona je dodala da se svi bliski kontakti obolelih upućuju u izolaciju u trajanju od 14 dana, a da se kontakti drugog reda testiraju.

Nikolić je izjavila da će masovnim testiranjem biti obuhvaćeno 200 zaposlenih.

Zaposleni upozoravali da će doći do žarišta

Redakciji našeg portala javili su se zaposleni u južnokorejskoj kompaniji „Jura“ u Leskovcu, koji navode da se sada u njihovoj fabrici dešava upravo ono na šta su ukazivali prethodnih nedelja.

„Virus se proširio, jer je to bilo nemoguće sprečiti u uslovima u kojima se mi nalazimo. I danas je u fabrici u smeni bilo od 600 do 700 radnika, a na posao dolaze i oni ljudi koji su testirani i čekaju reultate“, izjavio je za naš portal radnik koji nije želeo da mu spominjemo ime (identitet poznat redakciji).

On je naveo da među zaraženim kolegama ima i onih koji su zbog virusa koji su dobili u fabrici, zarazili čitavu porodicu, ujedno strahujući da će u fabrici tek doći do masovnog širenja virusa.

“ U  ‘Juri’ nije problem samo to što radimo na traci jedni do drugih. Mi se i dalje prevozimo u krcatim autobusima i dišemo jedni drugima za vrat“, navodi ovaj zaposleni uz dokumentovanu fotografiju koju je dostavio našoj redakciji.

Foto: Nova.rs

Sindikat: Nadležni prebacuju odgovornost s jednih na druge

Poverenik Udruženih sindikata Sloga za jug Srbije Dejan Ilić, za naš portal navodi da su državne institucije „zakazale“ kada je u pitanju bezbednost radnika u Jurinim fabrikama.

„Inspekcija rada je izašla na teren i dala svoje mišljenje da u ‘Juri’ nisu prekršena nikakva pravila iz njihove nadležnosti, a kada smo mi ukazali na prekobrojnost i preporuku epidemiologa da na 5.000 kvadrata ne može da bude više od 50 radnika, oni su odgovorili da je to u nadležnosti sanitarne inspekcije. To je klasično prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge“, navodi Ilić, dodajući da u fabrici svakodnevno radi po tri puta više radnika nego što je struka preporučila.

On ističe i da takvim stavom, država direktno dozvoljava kompanijama da samovoljno odlučuju o broju radnika koji će biti u fabrici.

 Jura pretila odlaskom iz Leskovca

Krajem aprila, gradonačelnik Leskovca i predsednik Štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović izjavio je da je od kompanije ‘’Jura’’ u Leskovcu dobio pismo, koje je nazvao “tužnim”, a u kome ga mendžment moli da posreduje u povratku 170 radnika na posao koji su bili u izolaciji zbog sumnje na covid19. Menadžment Jure u pismu gradonačelniku još navodi i da se firma nalazi u teškom stanju i da može da dođe do gašenja proizvodnje u Leskovcu i preseljenja u neku od okolnih zemalja.

Sindikalnim aktivistima u Nišu prete otkazima

Sindikat Sloga danas se oglasio i povodom otpuštanja oko 100 radnika niške “Jure” i uručivanja upozorenje pred otkaz, radnicima koji su se pobunili tokom pandemije zbog neadekvatnih uslova za rad.

U sindikatu pozivaju državu da reaguje i zaštiti radnike od, kako navode ‘’bahatog poslodavca’’, koji ih je tokom vanrednog stanja zastrašivao i ucenjivao ponižavajućim novčanim bonusima, kako bi dolazili na posao.

 

Foto: Privatna arhiva

„Istina je da menadžent ‘Jure’ otpušta sve one koji su se na bilo koji način suprotstavili i učestvovali u protestu protiv nebezbednog rada tokom pandemije, a u poslednjih nekoliko dana za oko 100 radnika nije prudužen ugovor o radu, iako je on važio do 1 juna. Menadžment to opet radi bahato, uz bezobrazno obrazloženje da su radnici tokom trajanja pandemije odbili da nose zaštitnu masku koja je propisana od strane poslodavca kao obavezno zaštitno sredstvo, čime su ugrozili sebe i ostale radnike“, navodi se saopštenju Sindikata Sloga.

Komentari

Svi komentari (58)