Foto: N1

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) objavio je danas da je Vladi Srbije, svim inspekcijskim organima i Кriznom štabu uputio zahtev da spreče neodgovorne postupke poslovodsta južnolorejske fabrike "Jura" u Leskovcu, koje zaposlenima, kako je navedeno, nije obezbedilo bezbedne uslove za rad u vreme pandemije koronavirusa, a da protiv odgovornih budu podnete prekršajne i krivične prijave.

„Za sve u Srbiji, osim nadležnih državni organa, odavno je očigledno da kompaniji ‘Jura’ nije stalo do zdravlja zaposlenih i svih građana Srbije, jer su zaslepljeni jurenjem profita i njihovim ličnim bogaćenjem“, navedeno je u saopštenju.

Iz SSSS su naveli i da sva nastojanja centrale tog sindikata da zaštiti te radnike bivaju onemogućena, a menadžment „Jure“, uprkos ustavnom pravu, onemogućava i ne priznaje pravo na sindikalno organizovanje, preteći otkazima onima koji to pokušaju.

Zbog toga smatraju da bi se reakcijom Vlade Srbije i nadležnih „uputila jasnu poruku svim neodgovornim i bahatim poslodavcima da se i u Srbiji moraju poštovati njeni radnici i svi građani i da zakonska regulativa važi za sve“.

Kako je ukazano, pogon „Jure“ u Leskovcu je „od početka pandemije bio i ostao glavno mikrožarište korona virusa, koje nadležni državni organi ne mogu ili ne žele da spreče“.

„Prema dosadašnjim zvaničnim podacima Кriznog štaba, od 339 obolelih građana Leskovca, 67 je zaposleno u leskovačkom pogonu te južnokorejske kompanije“, naveli su iz SSSS-a.

Iz tog sindikata su istakli i da je „zbog neodgovornog i nehumanog ponašanja menadžmenta ‘Jure’, Leskovac preuzeo neslavno prvo mesto u Srbiji po broju novozaraženih“.

Podseća se da je na to je SSSS konstantno upozoravao, slao brojne dopise inspekciji i najvišim državnim organima.

„Iako je Inspekcija rada u dva navrata posetila taj pogon, ništa se nije pozitivno promenilo u ponašanju menadžmenta, koje je nastavilo sa kršenjem sanitarnih i zdravstvenih propisa, koje je država propisala“, saopštio je sindikat.

Dodaje se da se zaposleni u „Juri“ pozivaju na posao bez obzira da li su bili u kontaktu sa obolelim osobama i moraju da rade jedan do drugog, uprkos preporukama da moraju biti na udaljenosti većoj od dva metra.

„Кo odbija da radi, preti mu se otkazom, dok bahati čelnici ‘Jure’ prete da će, umesto obolelih i onih koji zbog nepoštovanja mera odbijaju da rade, u svoje pogone zaposliti nove radnike sa Nacionalne službe za zapošljavanje“, saopštio je SSSS.

Pored toga, kako su naveli, sindikat ima i najave da, onima koji već dve godine rade na određeno vreme, neće biti produžavani ugovori o radu.

„Pored velikog broja zaraženih radnika, ovakvo ponašanje dovelo je do toga da su zaposleni svakodnevno pod stresom i u strahu da li će oboleti od virusa ili dobiti otkaz“, saopštio je SSSS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare