Foto: Inna Talan / Panthermedia / Tennessee Witney / Alamy Alamy / Profimedia / Shutterstock

Direktor niške "Gradske toplane" Predrag Milačić rekao je danas da je daljinsko grejanje u Nišu poskupelo je i to fiksni deo cene grejanja za 18 odsto, a varijabilni deo za šest odsto.

„Fiksni deo cene sada iznosi 8,27 dinara po kvadratu, a varijabilni deo cene 6,12 dinara po kilovat satu utrošene toplotne energije.Nova varijabilna cena se primenjuje od prve isporuke u oktobru, a fiksna cena retroaktivno od 1. avgusta“, izjavio je Milačić na naučnom skupu „Sim Term 2022“ koji je okupio predstavnike najvećih toplana u Srbiji.

Milačić je podsetio da su tople probe u Nišu krenule minulog utorka zato što su jutarnje temparature bile niske, svega jedan i dva stepena Celzijusovih.

Prema njegovim rečima, grejna sezona u Nišu krenuće u zavisnosti od spoljnih temperatura i u zavisnosti od preporuka Vlade Srbije i grada Niša, osnivača toplane.

„Dobili smo preporuke da veoma racionalno u ovom periodu, kada su spoljašnje temperature visoke, veoma racionalno koristimo energetne. Zbog toga smo se opredelili da tople probe radimo baš u danima u kojima su bile prilično niske dnevne temperature“, izjavio je Milačić.

On je kazao da je niškoj toplani tokom jedne grejne sezone potrebno 30 miliona kubnih metara gasa.

„Gradska toplana“ zahtev za poskupljenje cene podnela je Gradskom veću koje je „zeleno svetlo“ za to dala na sednici o kojoj mediji nisu bili obavešteni, tako da se o poskupljenju tek danas saznalo. Za proteklih šest meseci Gradsko veće odobrilo je niz poskupljenja, počev od cene gradskog i prigradskog prevoza preko taksi prevoza, vode, odnošenja smeća do parkiranja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar