Radijator Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Iako odluke o grejanju donose isključivo lokalne samouprave jer su osnivači toplana, odnosno odbornici u skupštinama gradova, velika većina je odlučila da pomeri početak grejne sezone za dve nedelje. U pojedinim gradovima, kao što je Kraljevo, čak ni tople probe nisu sprovedene. Ovakav potez i ne čudi, jer jedina sankcija koju ova toplana može da snosi jeste novčana, i to minimalna za njihov budžet.

„Sagledavajući trenutno poslovanje preduzeća, ekonomsku situaciju u gradu Kraljevu, platežnu moć korisnika, moguće uštede u poslovanju, stepen korisnosti toplotnih izvora i distributivne mreže i stav lokalne samouprave, u JKP „Toplana“ donet je predlog da cena kvadrata grejanja za stambeni prostor ubuduće bude 108,56 dinara/m² (umesto dosadašnjih 92 dinara/m²) i plaća se svih 12 meseci“, stajalo je u predlogu ovog preduzeća koji je odbornicima u Skupštini Kraljeva pre deset dana dat na razmatranje i glasanje.

U daljem obrazloženju predloga za poskupljenje grejanja, Toplana naglašava da „u slučaju nedobijanja saglasnosti na predložene cene grejanja, treba očekivati poslovni gubitak preduzeća i na kraju godine što može ozbiljno uticati na kvalitet usluge i prema građanima, i prema poslovnom sektoru“.

Uzimajući u obziro i rast cena energenata na svetskom nivou, ovakav potez je bio i očekivan, ali ne i odluka kraljevačke Toplane koji se dogodila ubrzo nakon toga.

„Poštujući preporuke Vlade Srbije kao i preporuke resornog ministarstva, a sagledavajući poremećaj na tržištu snabdevanja energenata, prateći vremensku prognozu i povoljne vremenske prilike, JEP Toplana je na preporuku i u dogovoru sa gradskim strukturama donela odluku o odlaganju početka grejne sezone koja treba da počne 15. oktobra. U narednom periodu, zajedno za gradskim strukturama pratićemo vremenske prilike, preporuke iz vlade, ministarstva energetike i, sagledavajući trenutne situacije, donosićemo dalje korake kao i odluku o puštanju u rad svih kotlarnica na teritoriji grada Kraljeva. Celokupni sistem JEP Toplane je isproban i spreman je za pokretanje onog trenutka kada vremenske prilike to budu i zahtevale, vodeći strogo računa o našim korisnicima i kvalitetu grejanja“, navodi se u saopštenju koje je poslato na sam dan početak grejne sezone.

Međutim, ministarstvo rudarstva i energetike Srbije objavilo je da nije vodilo razgovore ni sa jednom toplanom o odlaganju početka grejne sezone. Kako sam Zakon o energetici ne propisuje bliže uslove vezane za grejnu sezonu to je ostavljeno lokalnim samoupravama da same propišu u skladu sa okolnostima.

„Svaka od njih donosi zasebnu Odluku o snabdevanju toplotnom energijom kojom propisuje kada počinje grejna sezona i pod kojim uslovima može otpočeti ranije. Prema propisima svih lokalnih samouprava koje imaju sisteme daljinskog grejanja grejna sezona za snabdevanje toplotnom energijom za grejanje stambenih i poslovnih prostorija počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila“, navode iz ministarstva rudarstva i energetike.

I ovde se sada postavlja pitanje kako je, u ovom primeru Toplana iz Kraljeva, donela odluku da odloži početak grejne sezone.

A sankcije za ovakav potez mogu biti samo novčane. U Odluci o uslovima i načinu snabdevanja toplotonom energijom Grada Kraljeva stoji da će se Toplana kazniti novčanom kaznom u iznosu od 50 hiljada do milion dinara ako „ne poštuje rok o početku i završetku grejne sezone ili o trajanju grejnog dana, shodno odredbama članova 30. i 31. ove odluke“.

Bonus video: Dok grejna sezona kuca na naša vrata: Šabačkim penzionerima još nisu isporučena drva koja su platili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar