Foto:Miljana Isailović

Avio-bomba pronađena na gradilištu Naučno-tehnološkog parka uništena je u kamenolomu koji se nalazi između sela Sopotnica i Kaletinac, na obroncima Suve planine. Stanovnici Sopotnice kazali su za naš portal da se detonacija čula u 13.57 časova, a prethodno je oko 11 časova tim krajem prošao konvoj u kome se osim kamiona sa eksplozivnom napravom nalazilo i nekoliko policijskih i vojnih vozila, vozilo Hitne pomoći i vatrogasno vozilo.

Detonacija se čula ne samo u Kaletincu i Sopotnici, već i u okolnim selima, Gornjem i Donjem Dušniku, Šebetu, Donjem Dragovlju i Ličju.

„Čula se baš jaka eksplozija. Podsetilo nas je na bombardovanje 1999. godine. Tako su se čule eksplozije u našem selu kada su bombardovali Niš i Leskovac“, rekla je za naš portal stanovnica Sopotnice.

Meštani su kazali da je ovo prvi put da jedna bomba bude uništena u tom kamenolomu, a mnogi smatraju da je sada to učinjeno jer u blizini kamenoloma nema kuća i vikendica, a put koji tu prolazi je slabo prometan.

Foto:Miljana Isailović

Kaletinac je inače rodno mesto najpoznatijeg srpskog vojnika izviđača Dragutina Matića, poznatijeg kao Oko sokolovo.

Luka Čaušić, pomoćnika ministra Ministarstva unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije, rekao je danas, pre početka uklanjanja bombe, da je reč o visokorizičnoj akciji jer je reč o velikom neeksplodiranom ubojnom sredstvu, težine 1.000 kilograma, od kojih je 430 kilograma eksplozivnog punjenja.

„Po nekim podacima ona je lansirana 27. maja 1999. godine. Ušla je u zemlju pod velikom kinetičkom energijom i brzinom. Nalazi se na metar i po dubine. Pretpostavka je da je gađana kasarna Knjaz Mihajlo u neposrednoj blizini Naučno-tehnološkog parka“, rekao je Čaušić.

Prema njegovim rečima, avio bomba je najpre neutralisana, potom utovarena i transportovana.

Na deaktiviranju bombe, kazao je Čaušić, radio je jedan pripadnik odeljenja za uništavanje eksplozivnih ostataka rata Sektora za vanredne situacije pošto je svetska praksa da što manje ljudi bude u samoj blizini neeksplodiranog ubojnog sredstva.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Na fotografijama koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo medijima, vide se da je avio-bomba dužine četiri metra, nakon što je neutralisana, uz pomoć kašike bagera utovarena u kamion čija je prikolica bila napunjena peskom.

Zbog uklanjanja bombe stanovnici naselja Stevan Sinđelić jutros do sedam časova morali su da napuste svoje domove i da sa sobom povedu kućne ljubimce. Prema podacima Sektora za vanredne situacije evakuisano je 1.300 ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar