ilustracija Foto:shutterstock

Kovid propusnice su sve izvesnije i bliže i u Srbiji, a jedno od pitanja je i kako sprečiti potencijalne zloupotrebe. Upravo to je bila i jedna od tema konsultacija koje je premijerka Ana Brnabić imala sa poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti Milanom Marinovićem.

Bilo je reči i o tome kako sprečiti zloupotrebe koje su se dešavale u nekim Zapadnim zemljama – da neko, na primer, putem mejla dobije vašu propusnicu, pa da sa njom ulazi.

„Jedna od ideja je da deo te kovid propusnice bude i slika, kao kod „Bus plus“ kartice, na primer. Postojeće baze koje sadrže te podatke, poput pasoša ili lične karte su oformljeni u tu svrhu, a ne u svrhu kovid propusnica. Meni je bliža mogućnost da kada idete na mesto na kojem vam je neophodna kovid propusnica, da pokažete ličnu kartu kao potvrdu idntiteta, kao dokaz da ste to vi, bez daljeg kopitanja podataka, samo na uvid“, napominje poverenik u ozjavi za Nova.rs.

Sve izvesnije

Da je ideja o uvođenju kovid propusnica još živa i zdrava potvrdila je i premijerka Ana Brnabić.

„Mi nismo odustali od kovid propusnica. U petak sam se čula sa poverenikom da vidimo šta možemo, a šta ne smemo, da bismo obezbedili što manju zloupotebu. Ukoluko odlučimo da uvedemo kovid propusnicu, vi ne možete nigde ući sa samo jednom dozom vakcine. Zato je dobro da to sad odmah uradite, da ne biste morali da čekate da dobijete kovid propusnicu. Muka je velika jer treba da nađete najbolji recept da ovo pobedimo, da sačuvate ljudske živote“, poručila je premijerka.

Istu pesmu peva i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je ukazao da da će Srbija „pre ili kasnije“ morati da uvede kovid propusnice „da bismo spasavali zdravlje i ljudske živote“ i da je „samo pitanje momenta“ kada će se to dogoditi.

Podsetio je da u velikoj većini zemalja Evrope postoje kovid propusnice i da Srbija ako ih uvede neće biti manje demokratska država od drugih „u kojima nigde ne može da se uđe“ bez tih propusnica. On je rekao da bi ugostitetelje, ukoliko ne odobravaju uvođenje kovid propusnica, trebalo pitati da li je bolje da rade i 24 sata ali za one ljude koji su vakcinisani „ili da ne rade uopšte“.

Verziju predloga o kovid propusnicama koji bi trebalo da bude pred Vladom Srbije daće i zaštitnik grašana Zoran Pašalić. Varijanta koja bi trebalo da zaštiti i zdravlje grašana i ljudska prava biće predložena u narednih dan – dva rekao je ombudsman za naš portal.

Bonus video: Beograđani podeljenih mišljenja o kovid propusnicama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare