bašta kafić
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dok broj zaraženih koronom raste iz dana u dan, Srbija demonstrira svu svoju tromost i zbunjenost. Kao jedna od mera pominje se uvođenje kovid propusnica, to se lagano razmatra, planira, bez žurbe. Kao mnogo puta do sada tokom pandemije, nema pravog i konkretnog odgovora kako će to izgledati u praksi, ko će i kako će kontrolisati, proveravati i očitavati naše podatke. Kovid propusnica trebalo bi da podrazumeva - ulazak u zatvorene prostore uz potvrdu o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativnom testu. Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić u tome vidi priliku za korupciju i brojne malveracije.

Onima koji odlučuju i koji treba da nam objasne kako će se ubuduće ulaziti u restorane, bioskope ili noćne klubove Nova je postavila niz pitanja – šta sve podrazumeva kovid propusnica, ko će je kontrolisati, kako će se očitavati i proveravati podaci o tome da li ispunjavamo sve uslove da negde budemo pušteni? Pisali smo i zvali Ministarsvo zdravlja, Batut, i eUpravu, ali odgvore do zaključivanja ovog broja nismo dobili.

U međuvremenu, u nekim razvijenim i uređenim zemljama koje znaju šta rade, kovid propusnice uveliko postoje. Francuska, Nemačka, Luksemburg vas ne puštaju ni d asedite u bašti kafića bez dokaza o tome da nećete ugroziti nečije zdravlje. Kafu bez problema možete popiti ukoliko pokažete potvrdu o vakcinaciji koja se istog momenta očitava u bilo kom kafiću. Možete priložiti i antigenski test koji se obavlja u roku od nekoliko minuta, a u apotekama ih je moguće kupiti za nekoliko evra, u Srbiji se oni rade iksključivo u laboratorijama i koštaju oko 20 evra.

Prvi čovek Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić primećuje da upravo pandemija pokazuje koliko je Srbija daleko od Evrope i koliko smo neorganizovani.

Rade Panić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Epidemija proverava organizovanost jednog društva. Kako vreme odmiče, pokazuje se da je naše društvo potpuno neorganizovano“, kaže Panić za Novu.

On smatra da bi kovid propusnice otvorile brojne kanale za muljanje i laku zaradu.

„Čini mi se da će to biti idealna varijanta za ekipu koja će da prodaje lažne kovid potvrde. Mislim da je sve što ova ekipa radi samo pravljenje mogućnosti za korupciju“, uveren je Panić.

Pribojava se i za tehničke mogućnosti i operativu koja je neophodna kako bismo kovid propusnice bez većih problema sproveli u praksi.

„Kao kada smo svi jurili da izvadimo zdravstvene knjižice sa čipom, a sada u gomili ustanova nemate čitače i morate da se pozivate na staru zdravstvenu knjižicu. Kod nas je to mera koja ne bi bila dovoljno efikasna. Svakako je bolje da se donese bilo kakva mera, ali kada bi se stvarno primenjivala. Ovde imamo više probelma – ko će građanima koji su bolovali dati potvrdu, kako će se to organizovati. Mislim da ova vlast i ova zdravstvena uprava nije sposobna da organizuje ni osnovno, a naročito nije sposobna da se time bavi“, zabrinut je Panić.

Prema njegovim rečima, problem su i potvrde o vakcinaciji.

„Nemamo ni precizne podatke o vakcinaciji. Kako će se kontrolisati te potvrde kada bude ttebalo da s eprimene i koriste?“, pita se i upozorava Panić.

Ja sam za striktno sprovođenje već postojećih mera – maske, distanca, tačno određen i kontrolisan broj okupljenih u zatvorenim prostorima. Sve ovo drugo bi bilo manje bitno“, smatra Panić.

Naš sagovornik smatra i da nije slučajno odabran baš ovaj trenutak za priču o kovid propusnicama.

„To je plasirano jer se povećava broj zaraženih, bolnice se pune, a mi nemamo zdravszvenmih radnika“, zaključuje Panić.

Da se uvođenje kovid propusnica razmatra i priprema, ako bude potrebno, najavila je nakon poslednjeg zasedanja Kriznog štaba, u subotu, premijerka Ana Brnabić. Sve se još uvek razrađuje, a jedino što smo od premijerke u mešuvremenu čuli je da se uvođenje kovid propusnica razmatra za mesta gde boravak nije neohodan i život nam ne zavisi od toga.

„Mi smo svih ovih dana, a bogami i nedelja, gledali kako je to bilo moguće u nekim drugim zemljama, za recimo maloprodajne objekte gde ne možete da uslovite ljude da uđu kupe hleb ili mleko. Ne možete ni da ih uslovite da svaki dan plaćaju testove nanovo da bi mogli da uđu u market. Ono što smo mi razmatrali je u ovom trenutku da se polako pripremamo da uvodimo propusnice na onim mestima na kojima nije neophodno da ljudi borave, dakle ne zavisi im život od toga. U zatvorenim prostorima, kafićima, barovima, restoranima i noćnim klubovima“, rekla je Brnabić.

Kako proveriti da li neko koristi tuđu kovid propusnicu

A ko će i na koji način proveravati tačnost podataka na kovid propusnicama trebalo bi da bude regulisano samim aktom o uvođenju takvog dokumenta, ocenjuje u razgovoru za portal N1 poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović za N1.

„Ukoliko to ne bude rešeno nekim aktom, dogodiće se ono što bi trebalo izbeći po svaku cenu, a to je različito postupanje, pa bi tako, na primer, u jednom restoranu neko proveravao kovid propusnicu, a u drugom ne“, objašnjava Marinović.

Odgovarajući na pitanje ko sme da legitimiše građane da bi utvrdio da se podaci iz lične karte poklapaju sa onima na kovid propusnici, Marinović podseća da je to regulisano zakonom, ali dodaje da u praksi postoje i situacije u kojima proveru identiteta vrše i lica koja za to nisu ovlašćena.

„Ako želite da kupite kartu za neki sportski događaj visokog rizika, posebno međunarodnog ranga, morate da se legitimišete jer u protivnom nećete moći da je kupite. To ima svoje pokriće u Zakonu o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, ali je to svakako jedan od primera kada ličnu kartu dajemo na uvid i onima koji nisu ovlašćeni za to“, naglašava poverenik.

Smatra da će se verovatno poći od pretpostavke da svako pokazuje svoj, a ne tuđ sertifikat.

„Gotovo sam siguran da neće biti utvrđivanja identiteta donosioca kovid propusnice, jer zašto bi velika većina savesnih trpela zbog potencijalno malog broja nesavesnih“, zaključuje Marinović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram