U poslednja 24 sata u Srbiji je koronavirusom zaraženo još 2.080 osoba, a preminulo je 19 građana.

Testirano je 13.488 građana, a na respiratorima se nalazi 168 pacijenata.

***

U Srbiji je dan ranije registrovano još 1.523 osobe zaražene koronavirusom, a umrlo je 19 osoba. Testirano je 8.779 građana, a na respiratorima je 176 pacijenata.

***

U Srbiji je vakcinu protiv koronavirusa primilo 300.000 građana, potvrđeno je za Nova.rs u Kancelariji za informacione tehnologije. Od danas na svim punktovima mogu da se vakcinišu isključivo građani koji su dobili poziv od elektronske uprave sa terminom vakcinacije.

***

Novi soj koronavirusa pokazuje sličnu kliničku sliku, ali je agresivniji u smislu zaraznosti, rekla je za Nova.rs epidemiolog Ivana Prokić.

„Ako ne postoji detaljan i sveobuhvatan nadzor nije realno iskontrolisati kretanje virusa, a kamoli mutiranih varijacija. Ako samo konstatujemo stanje stvari bez mogućnosti da se predupredi onda preuzimamo komentatorsko mesto, a ne nekoga ko se bori protiv epidemije” objašnjava ona.

Podseća da je udruženje “Ujedinjeni protiv kovida” upozoravalo poslednjih meseci prošle godine na potrebu stroge kontrole granica obaveznim PCR testovima i ostalim merama,  ali su nadležni reagovali prekasno i nedovoljno agresivno.

“U celoj Evropi se proširio novi soj virusa, i mnoge zemlje uvode mere, ali po mom mišljenju, kasno i bezuspešno. Tako je u Holandiji od subote na snazi policijski čas upravo zbog novog soja, ali koji će po meni imati malo uticaja na širenje virusa” naglašava.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare