Autor: Slađana Đermanović

Novi tzv. britanski soj koronavirusa proširio se Evropom, a njegovo prisustvo je potvrđeno i u Srbiji. Šta je važno u borbi protiv novog virusa da bi se sprečilo njegovo dalje širenje? Da li se dobro reagovalo na pojavu novog soja?

Na ovo pitanje odgovara dr Ivana Prokić, epidemiolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Ona navodi da je cela poenta prevencije raditi unapred, predviđati razvoj situacije i shodno tome reagovati.

 

 

„Novi soj pokazuje sličnu kliničku sliku, ali je agresivniji u smislu zaraznosti. Ako ne postoji detaljan i sveobuhvatan nadzor nije realno iskontrolisati kretanje virusa, a kamoli mutiranih varijacija. Ako samo konstatujemo stanje stvari bez mogućnosti da se predupredi onda preuzimamo komentatorsko mesto, a ne nekoga ko se bori protiv epidemije“ objašnjava.

Podseća da je udruženje „Ujedinjeni protiv kovida“ upozoravalo poslednjih meseci prošle godine na potrebu stroge kontrole granica obaveznim PCR testovima i ostalim merama,  ali su nadležni reagovali prekasno i nedovoljno agresivno.

„U celoj Evropi se proširio novi soj virusa, i mnoge zemlje uvode mere, ali po mom mišljenju, kasno i bezuspešno. Tako je u Holandiji od subote na snazi policijski čas upravo zbog novog soja, ali koji će po meni imati malo uticaja na širenje virusa“ naglašava.

Procenjuje da ćemo verovatno stalno imati nove sojeve virusa korona, nešto slično kao što imamo sa virusom gripa.

„Dobra vest je da naučnici smatraju da će aktuelne vakcine biti efikasne i za nove sojeve virusa, ili će moći lako da se adaptiraju. Utoliko je značaj masovne vakcinacije još veći i što se pre svi vakcinišemo, pre će se život vratiti u normalu“ zaključuje.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar