Broj novozaraženih nastavlja da raste, korona odnela još tri života

Društvo 13. jul 202216:47 > 17:04
Podeli:
ponovna zaraza korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 2.069 novozaraženih koronavirusom, a preminule su još tri osobe.

Testirano je 10.165 ljudi. Broj pacijenata na respiratorima je devet.

U Srbiji je juče registrovano još 2.050 novozaraženih koronavirusom, a preminule su tri osobe.

Testirano je bilo 10.966 ljudi, a broj pacijenata na respiratorima bio je devet.

***

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović rekao je ranije danas da je kentaur soj koronavirusa preko Velike Britanije došao u Evropu, da polako raste zabrinutost, ali da bi trebalo biti ozbiljan i oprezan.

On je naveo da će brojevi rasti i da bi tokom avgusta trebalo očekivati plato, odnosno zadržavanje brojki na određenom nivou.

"U Evropu je došao preko Velike Britanije. Sada se širi i taj soj. Кod nas i u najvećem delu Evrope je dominantan soj BA 5, preko 70-80 odsto. Polako raste zabrinutost, treba biti vrlo oprezan i ozbiljan. Nošenje maske u zatvorenom, i na otvorenom ako je nemoguće držati distancu. To se odnosi na sve, ali pre svega na teške hronične bolesnike i na one sa padom imunuiteta“, kaže Tiodorović.

***

Broj novoobolelih od koronavirusa u Srbiji iz dana u dan skače, a poslednji izveštaj pokazuje da smo dostigli više od 2.000 zaraženih u jednom danu.

Lekari upozoravaju na do sada "najopasniji omikron" i apeluju na građane da nose maske i da prime četvrtu dozu vakcine protiv kovida-19 ukoliko imaju više od 65 godina ili neko hronično oboljenje.

"Neophodno je da građani ponovo počnu da nose maske i zaštite se. Maske se moraju nositi u gradskom prevozu kad je gužva, kao i na svim manifestacijama na kojima je veliki broj ljudi. Na vrućinama svi izbegavaju da nose masku, ali moraju da shvate da će ih ona spasiti virusa. Atmosfera u našem društvu je previše opuštena, niko više ne razmišlja o koroni, maske ne nose ni u apotekama, domovima zdravlja, čak ni u bolnicama ne poštuju ovu meru, što je nedopustivo", naglašava za Nova.rs virusolog dr Aleksandra Knežević, sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju.

***

BONUS VIDEO - Razbijamo zablude o vakcinaciji - Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar