Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Broj novoobolelih od koronavirusa u Srbiji iz dana u dan skače, a poslednji izveštaj pokazuje da smo dostigli više od 2.000 zaraženih u jednom danu. Lekari upozoravaju na do sada „najopasniji omikron“ i apeluju na građane da nose maske i da prime četvrtu dozu vakcine protiv kovida-19 ukoliko imaju više od 65 godina ili neko hronično oboljenje.

“Neophodno je da građani ponovo počnu da nose maske i zaštite se. Maske se moraju nositi u gradskom prevozu kad je gužva, kao i na svim manifestacijama na kojima je veliki broj ljudi. Na vrućinama svi izbegavaju da nose masku, ali moraju da shvate da će ih ona spasiti virusa. Atmosfera u našem društvu je previše opuštena, niko više ne razmišlja o koroni, maske ne nose ni u apotekama, domovima zdravlja, čak ni u bolnicama ne poštuju ovu meru, što je nedopustivo” naglašava za Nova.rs virusolog dr Aleksandra Knežević, sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju.

Prvu, drugu, treću i četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa, moguće je dobiti u svim domovima zdravlja, a u Beogradu, osim u primarnim zdravstvenim ustanovama, radi i vakcinalni punkt u tržnom centru “Galerija”, od 12 do 20 sati svakoga dana.

maske
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Građani koji pate od hroničnih bolesti, kao i svi stariji od 65 godina, trebalo bi da prime četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa. Mlađe osobe koje su vakcinisane sa tri doze, ne moraju da primaju i četvrtu, jer oni i ako se zaraze neće imati simptome ili će biti izrazito blagi. Prema poslednjim informacijama, u kovid bolnicama uglavnom leže starije osobe, najosetljivija grupa građana. Očekujemo u narednih nekoliko meseci veliki skok novozaraženih, ali ne i veliku smrtnost od kovida” objašnjava dr Knežević.

Pročitajte još:

Srpski pulmolog koji radi u Sloveniji, Srđan Lukić, nedavno je objavio upozorenje na svom Tviter nalogu, a tiče se korone i soja za koji kaže da je „najgori omikron do sada“.

„Omicron BA.5 soj postaje dominantan. Izgleda da je najgori omikron do sada, antigenski se dosta razlikuje od BA.1 varijante, za koju vakcine tek treba da stignu i ne znamo koliko će biti efikasne protiv BA.5. Virus mutira brže od proizvodnje novih vakcina“, objavio je Lukić.

imunitet posle vakcine
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kroz sedmi talas koronavirusa najbolje će proći oni koji su već preležali kovid, ali su i vakcinisani.

“Zvanični stav zdravstvenih vlasti je da četvrtu dozu treba da prime stariji od 65 godina i hronični bolesnici. Svakako će najbolje proći oni koji su preležali virus, ali su i naknadno vakcinisani. Problem sa onima koji ‘zakače’ svaki soj virusa, a odbijaju da se vakcinišu, je što svaka epizoda zaraze dodatno narušava zdravlje. Onaj ko je imao infekciju vuhanskim sojem, pa se dodatno prošlog leta zarazio deltom, pa onda u januaru omikronom 1, sad može da se zarazi omikronom BA.5, najnovijim sojem, a svako obolevanje progresivno povećava rizik od oštećenja organa. Nova varijanta kovida BA.5 dovodi do blage kliničke slike, ali postoji opasnost od oštećenja krvnih sudova sve od potkolenice do mozga” objašnjava dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

Do kraja leta se, prema rečima virusologa, očekuje i do nekoliko hiljada novootkrivenih dnevno, pa zdravstveni stručnjaci apeluju na građane da se vakcinišu i da nose maske.

Podsetimo, u Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano još 2.050 novozaraženih koronavirusom, a preminule su tri osobe. Testirano je 10.966 ljudi, a broj pacijenata na respiratorima je devet.

Bonus video: Tiodorovć o korona letu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (2)