Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji su u protekla 24 sata evidentirane još 802 osobe zaražene koronavirusom, a preminulo je 37 osoba.

Testirano je ukupno 8.168 građana, a na respiratorima je 125 pacijenata.

Juče je u Srbiji bilo evidentirano 1.015 osoba zaraženih koronavirusom, a preminulo je 28 osoba.

***

Klinički farmakolog doktor Radan Stojanović objasnio je za Nova.rs da je novi lek protiv kovida praktično „novogodišnji poklon“, te da će građani Srbije tek saznati kolika je njegova vrednost.

Prvi kontigent leka „molnupiravir“ čiji je dolazak u Srbiju najavio predsednik Aleksandar Vučić, već je stigao i broji oko 12.000 doza. Za dve nedelje najavljen je i drugi kontigent, a potom će stizati i ostale dogovorene količine od 50.000 doza.

Radan Stojanović Foto:Nova.rs

„On ima jedan specifičan mehanizam dejstva, deluje tako što se inkorporira u genom virusa i tera virus da pravi loše kopije. Na kraju kao rezultat tog procesa, dolazi do smrti virusa. On je pokazao zavidan uspeh u kliničkim studijama na početku, oko 50 odsto. Kasnije se pokazalo da je efikasnost 30 odsto, ali to je za sada sasvim zadovoljavajuće“, rekao je doktor Radan Stojanović ovim povodom.

***

Broj zaraženih i umrlih od korone u Srbiji se poslednjih dana smanjuje, ali posledice pandemije ostaju u vidu postkovid sindroma. Sve je više pacijenata koji pune čekaonice upravo zbog tegoba koje im je ostavila korona i koje mogu da traju mesecima. Neki se, zbog akutnih zdravstvenih problema kojima ne mogu da odmah shvate uzrok, javljaju u Urgentni centar.

Dr Uroš Bogdanović iz Urgentnog centra za Nova.rs upozorava da je u ovoj ustanovi iz dana u dan sve više obolelih sa postkovid bolestima.

„U pitanju je širok dijapazon simptoma, od gubitka daha, stezanja u grudima, zamora, koji su slični kovid infekciji. Ljudi ne znaju šta im se dešava, jer su simptomi gotovo isti, pa svako ko ih oseti treba da se testira da proveri da nema reinfekciju. Ako su negativni, u pitanju je postkovid i dobijaju adekvatnu terapiju“, objašnjava doktor.

BONUS VIDEO: Raste broj obolelih od kancera tokom korone

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare