saveti o gajenju dece
Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Smanjena dolaznost dece u vrtiće, koja ne premašuje 50 posto, pomaže povoljnoj epidemiološkoj situaciji i zahvaljujući tome mogu da se sprovedu sve predviđene mere za prevenciju korone.

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograd Vesna Janjić tvrdi da sada decu u obdaništa dovode samo ono koji baš moraju i koji nisu uspeli da se snađu. Ukoliko se broj dece bude povećao, tu su i holovi, trpezarije i garderobe, a ne samo radne sobe.

Vrtići su počeli da rade 11. maja, po završetku vanrednog stanja, tada smo se pribojavali da će oni postati novi izvor zaraze – žarišta. Ipak, to se nije dogodilo, a roditelji uglavnom ne šalju decu u vrtiće ukoliko baš nisu primorani na to.

Kako nam objašnjavaju u sindikatu, tokom letnjih meseci dolaznost mališana u vrtićima je tokom letnjih meseci bila oko 30 odsto, u septembru se zbog završetka sezone odmora povećava, pa dostiže 50 odsto.

„Jasna je činjenica da su svi oni koji su uspeli da se snađu, decu ostavili u kućnim uslovima. Dolaznost dece je mala, pa nam je to sačuvalo povoljnu epidemiološku situciju u vrtićima. Mi u takvim okolnostima možemo da sprovodimo sve mere bez problema i da se pridržavamo svega što se tiče distance i brojnosti grupa, načina spavanja i kompletne organizacije dana“, objašnjava Janjić.

Iako dece nema u punom broju, svi zaposleni su tu. A šta ako se dolaznost dece poveća, kako u tom slučaju ispoštovati sve predviđene epidemiološke mere? Pre svega onu meru koju predviđa da u zatvorenom prostoru svaka osoba mora da dobije svoja četiri kvadratna metra.

Naša sagovornica objašnjava da će u tom slučaju biti iskorišćeni svi prostorni kapaciteti vrtića, a ne samo radne sobe u kojima dece uobičajeno borave.

„Ono o čemu će se voditi računa, ako dolaznost dece zaista bude povećana, jeste da se koriste svi prostori koji su dostupni u vrtićima. Mislim na trpezarije, holove, sale za fizičke aktivnosti. Objekti su uglavnom tipski i namenski građeni i oni imaju uglavnom velike holove ulazne i veće trpezarije i garderobe koje su odvojene“, objašnjava naša sagovornica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare