Foto: Privatna arhiva

Našoj redakciji javila se jedna mama koja je ostala šokirana kada je svoju ćerku odvela u vrtić "Sveti Sava" na Vračaru, gde devojčica pohađa predškolsko. Neuslovne, mračne prostorije, polupane pločice. "Ja sam videla dosta vrtića do sada, ali ovo je jezivo", tvrdi naša čitateljka.

„Kod samog ulaza u dvorište imate jednu sporednu prostoriju na kojoj su blindirana gvozdena vrata. To je teško kao tuč, ja to ne mogu da otvorim, a kamo li dete. Na prozorima su rešetke ruinirane. Kada uđete u tu prostoriju, na podu su pločice koje su slupane, prostorija je najgori mogući hodnik iz soc-realističkog vremena, to je nešto sklepano“, opisuje nam prostorije u kojoj predškoski program pohađa ukupno 18 dece.

Foto: Privatna arhiva

Kaže da je reč o nekadašnjem ulaznom/prijemnom prostoru te ustanove.

Roditeljima je rečeno da su dve prostorije koje su bile predviđene za decu, poplavljene i da nisu sređene do polaska dece. Ne znaju da li će uopšte i biti sređene, jer – epidemija je.

„To je prostor od 4x5m, možda čak i manja. To im je ujedno i svlačionica, prostorija za cipele, za jakne i za kišobrane. Igraonica sa stolovima. Unutra nema vazduha, to je jezivo, jezivo“, ljuta je naša sagovornica koja je želela da ostane anonimna.

Foto: Privatna arhiva

„Neokrečeno, sivo, jezivi ormari, ulaz izgleda više kao zatvor, a veličina prostorije bi u neepidemiološkim uslovima bila dovoljna za, recimo, sedmoro dece, a u ovim sada uslovima za petoro, maksimum. Danas ih je bilo preko 12 i bukvalno su se sudarali. Inače, u punom sastavu ih ima 18“, nastavlja napa sagovornica niz katastrofalnih uslova u kojima deca borave svakodnevno.

Kada su pred vaspitačicom konstatovali da to nisu uslovi prikladni za boravak dece, jedino što je ona mogla da uradi jeste da slegne ramienima i uputi ih na upravu nadležne predškolske ustanove i gradski sekretarijat, kaže čitateljka mašeg portala.

Nova.rs kontaktirala je Uparavu predškolske ustanove Vračar, iz koje je stigao odgovor da se obratimo gradskom Sekretarijatu za obrazovanje. To smo i učinili, ali do objavljivanja teksta, nismo dobili odgovore na pitanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare