Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U vrtiću "Vlada Obradović Kameni", odeljenje u Šimanovcima, napravljen je raspored po kome deca zbog sprovođenja epidemioloških mera idu svaki drugi dan u obdanište. Roditelji koji su se javili našoj redakciji kažu da im nije ponuđeno nikakvo alternativno rešenje ko će da im čuva decu danima kada nije planirano da njihova grupa bude u vrtiću. U samom obdaništu su odbili da govore o ovom problemu.

Mirko Karlaš, čije dete ide u pomenuto obdanište, priča za Nova.rs da su o novom rasporedu rada obdaništa obavešteni samo nekoliko dana ranije.

Prvo je, kako kaže, od svih roditelja traženo da se izjasne da li imaju mogućnost da ima neko drugi čuva decu i ukoliko ona postoji, savetovano im je da ne dovode decu.

„U našoj grupi konkretno je od 15 do 20 dece, čiji roditelji nemaju drugu mogućnost za čuvanje. Sada su podeljeni u dve grupe i A grupa ide u vrtić ponedeljkom, sredom i petkom, a B utorkom i četvrtkom. Sledeće nedelje će da bude obrnut raspored. Ukoliko taj dan vaše dete nije na spisku da bude u obdaništu, predškolsku ustanovu nije briga gde će te da ga ostavite kada odete na posao. Rečeno nam je da moramo sami da se snađemo“, naglašava.

koronavirus u vrtićima
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U samoj predškolskoj ustanovi, prema njegovim rečima, nisu uopšte hteli da razgovaraju sa grupom nezadovoljnih roditelja kako da se reši ovaj problem.

„Kada su pojedini roditelji, među kojima je bila i moja žena, rekli da će ostaviti dete u vrtiću i onog dana kada po planu nije njegova grupa, bukvalno su bili isterani iz dvorišta“ opisuje Karlaš.

Roditelji su se žalili i opštini Pećinci, pošto je sedište predškolske ustanove na njihovoj teritoriji.

„Rečeno nam je da ne postoji alternativno rešenje, da opština ne može da plaća još jedan smeštaj za vrtić, jer, koliko sam shvatio, najveći problem je u prostoru“, navodi Karlaš.

Nezadovoljni roditelji, kako dodaje naš sagovornik, sutra imaju sastanak sa predsednikom opštine Pećinci, koji ovih dana nije mogao da ih primi jer je bio na putu, a tom sastanku bi trebalo da prisustvuje direktorka predškolske ustanove „Vlada Obraodović Kameni“.

Sama direktorka predškolske ustanove nije želela za Nova.rs da priča o ovom problemu. Javila se kratko na telefon vrtića i rekla da ne priča sa novinarima, ne želeći pri tome ni da se predstavi, ali je potvrdila da je na čelu ove ustanove. Nismo dobili odgovor ni na pisani upit koji smo poslali ovoj ustanovi.

Na internet prezentaciji opštine Pećinci navodi se da je odeljenje predškolske ustanove u Šimanovcima izgrađeno 1987. godine, a da je kapacitet objekta 120 dece.

BONUS VIDEO:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare