Foto: Shutterstock

Grupa od tridesetoro dece koja idu u Predškolsku ustanovu Ub poslata je u izolaciju nakon što je kod majke jednog od njih potvrđen koronavirus, pri čemu je dete na kovid testu bilo negativno. Ovaj slučaj desio se 29. oktobra, a roditelji su tek 4. novembra obavešteni da su im deca, koja su sve vreme išla u vrtić, još od 30. oktobra zvanično u izolaciji, priča za Nova.rs Andrea Jeličić čija ćerka se nalazi u izolovanoj grupi.

Dete iz vrtićke grupe u koju ide moja ćerka bilo je sumnjivo na koronu jer mu je majka bila pozitivna, počinje priču Andrea Jeličić iz Uba.

Kada se u četvrtak, 29. oktobra saznalo za taj slučaj, kaže da su vaspitačice obavestile roditelje uz preporuku da decu ne dovode u vrtić dva do tri dana.

„Iako to nije bila obaveza, već samo preporuka, dete sutradan nisam poslala u vrtić, a mislim da nisu ni ostali roditelji“, priča Jeličić za Nova.rs.

Povezane vesti:

Objašnjava da su roditelji zatim, dan kasnije, obavešteni da je dete kod kog se sumnja na koronu testirano i da su rezultati negativni, kao i da svi mogu da se vrate u vrtić.

„Nakon toga su se u ponedeljak svi vratili u grupu i redovno išli sve do srede 4. novembra“, priča majka trogodišnje devojčice.

Ovde, međutim, nije kraj, jer je ubrzo iz vrtića u sredu stiglo novo obaveštenje – da su deca još od 30. oktobra zvanično u izolaciji i moraju da ostanu kod kuće sve do 12. novembra, kad ističu dve nedelje.

„Dete sam do tada sve vreme vodila u vrtić i napolje, na igralište – vodili smo normalan život“, objašnjava ona.

Dodatni problem, kako kaže, predstavlja to što mera izolacije važi samo za decu, ne i roditelje, koji zbog toga nemaju pravo da izostaju sa posla.

Foto: Konstantin Siyatskiy / Alamy / Alamy / Profimedia

„Meni je poslodavac omogućio da radim od kuće, ali je problem to što moram istovremeno da čuvam ćerku, da nju animiram i da budem efektivna na poslu“, objašnjava i dodaje da mnogi roditelji nemaju mogućnost rada od kuće i nalaze se u vrlo nezavidnoj situaciji.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Valjevo su za Nova.rs objasnili da su deca stavljena u samoizolaciju „zbog postojanja mogućnosti da je obolelo dete  moglo biti infektivno u presimptomatskoj fazi bolesti poslednjeg dana svog boravka u grupi 29. oktobra, s obzirom na to da su se simptomi kod tog deteta i još jednog deteta iz iste porodice javili 31. oktobra“.

Povezane vesti:

„Majka prijavljuje Kovid ambulanti doma zdravlja Ub pojavu tegopba kod dece u subotu, 31. oktobra i  testiranje im je zakazano za ponedeljak, 2. novembra. Rezultat testa je stigao 3. novembra u popodnevnim satima, i prvog narednog radnog dana 4. novebra, odnosno bez zakašnjenja, od strane nadležnog epidemiologa je naloženo da se cela grupa stavi u samoizolaciju“, navode iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo. 

Dodaju da razlika u postupanju u situaciji kada se radi o verovatnom slučaju korone i potvrđenom slučaju ne postoji.

„Kada je kod bilo kog člana porodice potvrđena infekcija SARS-CoV-2 virusom, svim članovima porodice koji žive u istom domaćinstvu se nalaže kućna samoizolacija. Prema osobama sa kojima su neinficirani članovi tog domaćinstva dolazili u kontakt se ne preduzimaju mere, sve dok se kod pomenutih bliskih kontakata ne utvrdi verovatna ili potvrđena COVID-19 bolest“, odgoravaju iz Zavoda na pitanje Nova.rs zašto nisu i roditelji stavljeni u izolaciju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare