Foto: Južne Vesti

U niškom vrtiću "Neven" miš je prošlog četvrtka iskočio iz posuda sa hranom, dopremljenom iz centralne kuhinje Predškolske ustanove Pčelica, pišu Južne vesti i navode da je zbog ovog slučaja pokrenut disciplinski postupak protiv više radnika.

Da je iz posuda sa hranom dopremljenom iz centralne kuhinje Predškolske ustanove Pčelica u vrtić „Neven“ prošlog četvrtka iskočio miš, zabrinut za zdravlje dece najpre je Južne vesti o tome obavestio roditelj, a događaj su zatim potvrdili i zaposleni u Pčelici koji žele da ostanu anonimni. Od uprave, koja je, kako Južne vesti saznaju od zaposlenih, nakon incidenta reagovala i suspendovala četvoro zaposlenih, redakcija još čeka odgovore.

U kuhinji vrtića Neven u Katićevoj miš je primećen među tepsijama sa projom, potvrđuje Južnim vestima više zaposlenih, ali i roditelja koji su o ovom događaju čuli.

„Proverite molim Vas, jer strahujemo da tu gde su naša deca nema korone, ali može da bude zaraze koju prenose pacovi“ obratio se roditelj Južnim vestima.

Hrana u ovaj, kao i sve ostale vrtiće niške predškolske ustanove, stiže iz centralne kuhinje, ali nema informacija da li je odatle došao i miš ili je već bio u tom objektu. Kako je do incidenta došlo i šta je povodom toga preduzeto, direktorka Pčelice Svetlana Mitić Južnim vestima još nije odgovorila, a pitanja njenom portparolu poslata su juče ujutru.

Mitićeva je, kako saznajemo, zbog ovoga pokrenula disciplinski postupak protiv više radnika, ali ne kuhinje u kojoj se ovo desilo već centralne „Mladost“.

U jedno od rešenja o suspenziji Južne vesti imale su uvid. Piše da je zaposlena udaljena sa rada „zbog osnovane sumnje da je izvršila težu povredu radne obaveze – nesprovođenje mera bezbednosti dece, učenika i zaposlenih“.

Podsetimo, upravo je od zaposlenih u ovoj kuhinji, a posredstvom sindikata Sloga koji je potom protiv direktorke podneo krivičnu prijavu, javnost pre mesec dana bila obaveštena o lošim uslovima u kuhinji. Kako je tada utvrdila interna sanitarna služba Pčelice i o tome sastavila zaključak, postojala je mogućnost da se hrana kontaminira jer su namirnice, zbog pokvarenog lifta, u kuhinju dopremane kroz proizvodni pogon, a bilo je problema i sa kanalizacijom.

„Na sve to smo skrenuli pažnju jer smo brinuli za zdravlje dece. Sada vidite da smo brinuli s pravom“ kaže predsednik Povereništva sindikata „Sloga“ za jug Srbije Dejan Ilić.

Kako piše na zvaničnom sajtu ustanove, kuhinja u kojoj se priprema hrana za decu svih 26 vrtiča Pčelice „opremljena je po HASSAP-u i najsavremenijim svetskim standardima“. Renovirana je početkom 2018. godine.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare