Foto: Privatna arhiva

Vrtić "Dečji klub" koji jedini u Beogradu ima specifičan program, prilagođen deci sa smetnjama u razvoju i onoj koja ne mogu da se naviknu na standardne vrtiće, nalazi se pred gašenjem jer je predškolska ustanova kojoj pripada stopirala dalji upis dece i deo osoblja prebacila u druge vrtiće, priča za Nova.rs Marija Radišić, majka dvoje dece koja idu u ovu ustanovu.

Predškolska ustanova „Dečji dani“ koja rukovodi vrtićem „Dečji klub“ iznenada je stopirala upis nove dece dece, razrešila dotadašnjeg rukovodioca vrtića i rasporedila deo vaspitača po drugim vrtićima.

Povezane vesti:

Zatečeni roditelji dobili su samo usmeno obrazloženje da nema dovoljno upisane dece i da se čeka „formiranje nove cene“.

Marija Radišić čija dva deteta, jedno od tri i drugo od pet godina, idu u ovu ustanovu, kaže za Nova.rs kako obrazloženje ne stoji iz više razloga.

„Prvo je nejasno kako se čeka formiranje cene ako roditelji dece koja koja idu u tu ustanovu sve vreme uredno dobijaju uplatnice za korišćenje usluga“, kaže ona.

Drugo, kako tvrdi Radišić, ne može da se govori o malom broju upisane dece ako se deca u ovu ustanovu, po pravilu, upisuju u toku cele godine.

Foto: Privatna arhiva

„Trenutno u vrtić ide jedna grupa od dvadesetoro dece, plus je petoro dece na inkluzivnom programu i postoji šestoro dece za koje su roditelji tražili da se upišu, ali im nije dozvoljeno iako je moguće da vrtić sada, u vreme epidemije, primi do četrdesetoro“, kaže Radišić.

Objašnjava da se ovaj program takođe nigde ne promoviše, da ga predškolska ustanova nikom ne nudi i decu nikad ne preusmerava tamo.

„Čak i neki ljudi koji su čuli za program, kad bi otišli u predškolsku ustanovu i tražili da im se dete upiše baš u „Dečji klub“ dobijali bi kontrapitanje – da li su sigurni da je to za njihovo dete“, objašnjava ona.

Foto: Privatna arhiva

Nepoznati su, kako kaže, razlozi zbog kojih predškolska ustanova sve to radi, ali je sigurno da bi nestankom ove ustanove deca puno izgubila.

„Za decu koja ne mogu da se priviknu na klasičan vrtić to je kao rehabilitacioni centar“, kaže ona i objašnjava:

„Vi tamo možete da dođete kao roditelj i sedite negde koliko god želite dok se vaše dete ne navikne na prostor. Tu nema plakanja, vriske. Deca mogu da ostanu koliko žele, ne postoji ništa što im smeta u klasičnom vrtiću – ne moraju da spavaju u isto vreme, možete da donesete svoju hranu“.

Foto: Privatna arhiva

Objašnjava da je u „Dečjem klubu“ sve do prvog septembra bilo puno vaspitača na mali broj dece „koji su osluškivali svaki njihov pokret“.

„Deca su mogla da se slobodno kreću između prostorija i da sami biraju šta će da rade a da su tu prisutni vaspitači koji su posebno obučeni da rade sa njima – za likovno, za muziku, za dramsku sekciju“, kaže ona.

Apeluje na nadležne da sačuvaju ovu jedinstvenu ustanovu, za koju, kako kaže, ne postoji alternativa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare