Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Rekonstrukcija vrtića "Bambi" u centru Kragujevca, koja je počela u avgustu 2018., trebalo je da bude završena za 180 dana, ali radovi nisu gotovi ni posle više od 700 dana otkako je počelo renoviranje objekta. U Gradskoj upravi objašnjavaju da su "imali probleme sa izvođačem radova", te da je u međuvremnu izabran novi, koji će završiti započetu rekonstrukciju

Već pune dve godine, roditelji decu koja su upisana u „Bambi“ svakodnevno odvode u dva gradska vrtića, dok predškolci nastavu pohađaju u obližnjoj školi „Svetozar Marković. Više puta roditelji su ukazivali na prebukirane grupe u vrtićima gde su raspoređena njihova deca i od gradonačelnika Radomira Nikolića zahtevali da zakaže sastanak sa izvođačem radova i jasno definiše rok za završetak rekonstrukcije, ali su svi njihovi pokušaji ostali bez odgovora.

Radovi na rekonstrukciji, koja je trebalo da bude završena za šest meseci, prekinuti su gotovo na početku, a prema najnovijim obećanjima iz Gradske uprave, novoizabrani izvođač, započetu rekonstrukciju završiće do Nove godine.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Gradskoj upravi ističu, da „nije njihova krivica zbog radova koji su se odužili“ te da se sada, sa izborom novog izvođača „nazire završetak renoviranja“.

Gradski većnik za investicije i upravljanje projektima Vladimir Dobi, u razgovoru za Nova.rs ističe da se oko rekonstrukcije vrtića „podigla velika pompa i da građani s pravom negoduju“ ali sa druge strane, odgovornost prebacuje na Ministarstvo privrede, koje je prema njegovim rečima, kao ugovarač projekta izabralo prethodnog izvođača, a Grad je, kako kaže, u ovom poslu samo suinvestitor.

Dobi je pojasnio da je, uz „mnogo problema“ raskinut ugovor sa izvođačem koji nije ispoštovao rokove i obaveze, te da je u međuvremenu izabran novi, koji je sada, kako tvrdi, pod stalnim nadzorom gradskih organa.

Gde je nastao problem?

Rekonstrukcija vrtića „Bambi“ započeta je u okvru Vladinih mera populacione politike, kada su iz državnog budžeta opredeljena bespovratna sredstva za finansiranje projekata za poboljšanje uslova u kojima borave deca. Prema ugovoru, država je obezbedila polovinu sredstava za ovu investiciju, a grad kao sufinansijer projekta učestvuje sa ostatkom potrebnog novca, kaže gradski većnik Vladimir Dobi.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je napomenuo da je već od samog početka rekonstrukcije, radove pratilo mnogo problema, dodajući da se izvođač „nije ponašao u skladu sa dobrom građevinskom praksom“.

„Imali smo od početka neslaganja oko onoga što je projektom definisano, a najviše oko kvaliteta materijala koji su predviđeni za ugradnju. Ovo je centralni gradski vrtić u kome se nalazi i glavna kuhinja za sve vrtiće i zbog toga želimo da ugradimo najkvalitetnije materijale. Mi smo to predvideli i spremni smo da platimo, a kada nešto platimo to želimo i da dobijemo. Tu nismo imali zajedničke stavove sa izvođačem i zbog toga smo prekinuli saradnju“,  objasnio je Dobi zbog čega je došlo do nesuglasica.

On je dodao da je bilo mnogo proceduralnih prepreka za raskid ugovora i da je Ministarstvo privrede „dugo oklevalo“ ali je, kako kaže, ugovor ipak raskinut u martu ove godine.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„To je dodatno usporilo celu ovu rekonstrukciju, jer smo morali da podvučemo crtu i vidimo šta je sve do tada urađeno, koja je vrednost radova i šta je još preostalo do završetka. U septembru smo potpisali ugovor sa novim izvođačem i sada imamo garancije da će kompletno renoviranje vrtića biti završeno do kraja ove godine“,  precizirao je Dobi.

Bivši izvođač: „Dokumentacija nije razlog za raskid ugovora“ (antrfile)

Rekonstrukciju vrtića „Bambi“ započela je firma „Sloga Construction“ iz Kragujevca koju smo pozvali za komentar u vezi sa raskidom Ugovora. Vlasnik te firme Dejan Rangelov za Nova.rs navodi da nisu tačne tvrdnje gradskih zvaničnika da je nepoštovanje tehničke dokumentacije razlog za raskid Ugovora. On je rekao da su u pitanju „druge stvari“, o kojima će, kako kaže, govoriti ‘“kada dođe vreme za to“.

Rangelov je istakao i da još uvek nije dobio potpisanu okončanu situaciju od investitora koju je predao pre šest meseci, kao i da njegovoj firmi nisu isplaćeni radovi koje su do sada izveli.

 

Vrednost investicije za kompletnu rekonstrukciju vrtića „Bambi“ iznosi oko 120 miliona dinara, odnosno blizu milion evra, a radove zajednički finansiraju država i grad. U okviru rekonstrukcije biće zamenjene sve instalacije u objektu, renovirani podovi i zidovi, a centralna kuhinja će prema najavama biti opremljena najsavremenijim aparatima po HACCP standardu. U objektu koji se renovira, smeštena je i uprava predškolske ustanove, kao i Odeljenje za društvenu brigu o deci.

SSP: Tražimo objašnjenje i odgovornost

Kragujevčki odbor Stranke slobode i pravde, od početka je podsećao nadležne gradske zvaničnike, predvođene gradonačelnikom Radomirom Nikolićem, na premašene rokove, sa kojima su izlazili u javnost i najavljivali završetak radova.

Članica Inicijativnog odbora SSP-a Milena Stanković za Nova.rs kaže da je sumnjičava i prema najnovijem roku koji stiže iz Gradske uprave.

Foto:Privatna arhiva

„Sada je najavljeno da će radovi biti završeni za 90 dana. Poučeni prethodnim iskustvom, sumnjamo da će se to zaista i desiti, ali sa druge strane, jako želimo da radovi budu okončani na radost pre svega dece, a zatim i svih ostalih. To ipak ne znači da nadležni ne duguju odgovore svim građanima Kragujevca. Zahtevamo objašnjenje šta je uzrok tome što su se radovi ovoliko odužili, ko je za to odgovoran i da li će izvođači radova snositi odgovornost za probijanje rokova“,  podvukla je Stanković.

Ona je podsetila da su mladi iz kragujevačkog odbora SSP-a, prošle nedelje posetili gradilište i ponudili pomoć ukolio je potrebna za završetak radova, jer su kako kaže, smatrali da je nedopustivo da se sa radovima toliko odugovlači, kao i da je neshvatljivo da centralni gradski vrtić, koji se nalazi na samo 100 metara od Skupštine grada, nije u funkciji duže od dve godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar