Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Grupa za konceptualnu politiku (GKP) i Inicijativa za lokalnu samoupravu zahtevali su danas obustavu javnih sednica Komisija za planove i obustavljanje procesa izrade Plana detaljne regulacije delova Novog Sada jer građani u mesnim zajednicama zbog pandemije ne mogu učestvovati na javnim sednicama i imati javni uvid u planove izgradnje.

Pozvali su institucije obudsmana na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kojima su se građani Novog Sada obratili, da reaguju na kršenje njihovih prava na lokalnu samoupravu.

Povezane vesti:

„Skrećemo pažnju javnosti i na pojačanu aktivnost javnih urbanističkih preduzeća koja izrađuju planove i uređuju gradove tokom pandemije i vanrednih situacija u mnogim lokalnim samoupravama, iako ne postoje uslovi za adekvatno sprovođenje javnih uvida koji su neophodni da bi jedan plan bio u skladu sa zakonom i da bi bio adekvatno usvojen“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da aktuelna vlast „očigledno bira ekonomski aspekt života“ i nadređuje ga zdravstvenom, pokušavajući istovremeno da javnim predstavi „privatni interes na čijem zadovoljenju jedino i radi“.

„Upozoravamo da ova vlast sistematski radi na isključenju građana iz procesa donošenja odluka, a da su tokom vanredne situacije njihova prava još više ograničena i dezavuisana“, stoji u saopštenju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar