Foto: Video/Nova.rs

Epidemiolog Predrag Kon pokazao je kovid medicinsku dokumentaciju za grad Beograd i istakao da se u svakom registratoru nalaze podaci o svakom pojedinačnom slučaju. On je objasnio da bi revizija broja zaraženih i preminulih podrazumevala da se svaki pojedinačni papir pregleda i ponovo unese u bazu. Kada je u pitanju neslaganje zvaničnih brojki i onoga što se nalazi u kovid bazi "Batuta", Kon je za N1 rekao da nema razloga ni u koga da sumnja, ali da su se svi podaci slivali sa jednog mesta, sa kog bi trebalo dobiti adekvatne i potpune odgovore.

Epidemiolog Predrag Kon je za N1 rekao da bi trebalo što pre raščistiti dilemu da li su tačni ili ne zvanični podaci o borju zaraženih i preminulih od kovida-19 i napraviti hitnu reviziju smrti.

Pokazujući medicinsku dokumentaciju za kovid pacijente u Beogradu, on objašnjava da bi revizija značila da se pregleda svaki pojedinačni papir i ponovo unese u bazu, ali postavlja pitanje da li je to do kraja potrebno.

Kon kaže da su se upravo iz te dokumentacije ubacivali podaci u bazu, i da je na početku smrt prijavljivana kao što je predsednik Aleksandar Vučić i rekao – iako je pozitivni pacijent preminuo od infarka on je registrovan kao žrtva kovida-19.

„Imam utisak da se na početku sve prijavljivalo. Od sredine aprila to je postalo tema, a postoje i specijalisti za sudsku medicinu, oni su daleko bolji sagovornici“, napomenuo je Kon.

I ovo sada što radim razbija neku čvrstinu kriznog štaba, ali ja to ne gledam tako. Već kao transparentnost koja je lek u ovoj situaciji. Ali da neko misli da se mi tamo svađamo i preglasavamo, to nije istina.
Kon

Prema njegovim rečima, rutinski je da se rade revizije i smrtnih slučajeva i samog obolevanja, kada dolazi do „čišćenja“ podataka i navodi da očekuje da će se to i ovom slučaju raščistiti i da će transparentnost povratiti poverenje građana.

Upitan da li mu je neko od političara iz vlasti pružio objašnjenje o neslaganju podataka, Kon kaže da je imao nekolicinu razgovora i da je od svih dobio uveravanje da se radilo ispravno.

„Pogotovo sa ljudima koji nisu u medicinskoj struci nemam ni posebnog razloga da sumnjam u tako nešto, nemam razloga ni u koga da sumnjam. Postoji činjenica da su se ti podaci slivalii da sa tog mesta sa kog su se slivali, odakle treba da dobijemo adekvatne i potpune odgovore“, rekao je član Kriznog štaba.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dodaje „tačno imam predstavu o čemu se radi“ i da je ovo prvi put da se radi sa ovakvom bazom podataka i uticajem IT sektora.

„Više puta sam rekao ‘mi smo trapavi“, napomenuo je epidemiolog.

Upitan o konferencijama za medije Kriznog štaba, koje se više ne održavaju, Kon kaže da je on lično za njih spreman i da sa tim nema problem.

Upitan zašto „Batut“ više ne objavljuje broj zaraženih i izlečenih, Kon odgovara da to zavisi od ažurnosti svih kolega, dodajući da je to, na žalost, srpski scentario.

„Ja i sad mislim da kada sve prođe nećemo da se stidimo. To je jedna sitnica u ogromnom naporu kojem smo izloženi. To što se ne popunjava da li je neko oporavljen, pa nam se gomilaju ti koji su aktivni. Ako je čovek otpušten tada je trebalo to da bude upisano, a u ovom slučaju samo ukucano“, objašnjava Kon neažurnost koja postoji u vođenju ove evidencije.

Slična stvar je, kaže, i sa onima koji su na kućnom lečenju.

„Tu smo situaciju već imali i onda se to moglo samo administrativno rešiti, ali nije bio problem jer je prošao određen broj vremena pa su definisani kao izlečeni. Tada je nastao taj ogroman broj izlečenih. To je trebalo jasno objasniti, drugo je da li će neko prihvatiti“, napominje epidemiolog.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare