Šekler, Kon kombo
Foto: N1

Dr Milanko Šekler na RTS još u julu ove godine predvideo je da će Srbija ove jeseni imati i po 4.000 zaraženih koronavirusom. Ono što su mnogi tada ili zanemarili ili videli kao preterivanje, danas je realnost koju živimo.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu izjavio je tada za RTS da će korona virus u narednom periodu opet “naći sve ljude” i da će zaštićeni biti samo vakcinisani.

Kako je preneo „Blic“, po Šeklerovima rečima bilo bi logično da u Srbiji na jesen bude oko 4.000 novozaraženih dnevno, „što je polovina od brojki koje smo imali u prethodnom periodu“.

Šekler je tada upozoravao da se „stopa imunizovanih zaglavila na 48 odsto“ i naveo da su građani Srbije, kao i u sportu, skloni da povedu, a onda izgube.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Stali smo kod radno sposobnog stanovništa, kod mlađih osoba, za koje smo govorili da nisu prioritet za vakcinaciju, što je tačno. Međutim, vreme se promenilo, stariji i ugrožene grupe su završili svoj deo posla, sada se treba okrenuti mlađima. Ljudi koji se nisu vakcinisali postaju rezervoar virus u kojem može da se širi i bezbedno boravi. Mi vakcinisani smo mu veliki problem, ali će ići sa nevakcinisanog na nevakcinisanog“, kazao je dr Šekler.

Ko je pogrešio

Protiv ove Šeklerove prognoze bio je prvi dr Predrag Kon.

On je rekao da je 4.000 “pojačana” brojka, pa nepomenuo da broj zaraženih može preći 1.000.

„Mi možemo da kažemo da imamo mirnu situaciju, koju ćemo imati tokom leta, ali sa ovakvim ponašanjem nije nemoguće da će i pre jeseni početi porast broja zaraženih, ali ne očekujem da će to biti značajno. To je nemoguće, i to bi značilo da se pojavio potpuno novi virus“, kazao je Kon u “Novom danu” na TV N1.

Dr Kon naveo je da se virus od početka do sada dosta promenio. Sada, kaže on, imamo potpuno novu zaraznost, gde prosečni zaraženi zaražava pet i više osoba, dok je na početku epidemije taj broj bio tri. Odgovor tome, jasan je bio dr Kon, „da se vakciniše što više građana, a imunizaciju ocenio kao pitanje nacionalne bezbednosti“.

Sadašnje stanje

A kakva je sada situacija?

Juče smo, posle dužeg vremena, „preskočili“ prag od 3.000 zaraženih dnevno. Procenata zaraženih u odnosu na testirane je gotovo 20 odsto – što je ogroman postotak.

U Kragujevcu je juče u jednom danu kao pozitivno na koronu zavedeno 30 dece;

Još dva lekara preminula su u Prokuplju od posledica koronavirusa;

Krizni štab nije najavio sednicu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare