Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić rekla je za RTS da se u tom kliničkom centru od kovida 19 leči 254 pacijenta, a da je uočeno da u ovom periodu obolevaju mlađi ljudi, a da lečenje traje duže.

Edita Stokić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a izjavila da u KC Vojvodine prema jutrošnjem izveštaju smešteno je 254 pacijenata zaraženih koronavirusom.

„Njih 19 je na primeni mehaničke ventilacije, a ostali pacijenti imaju tešku ili vrlo tešku kliničku sliku, tako da se pored lečenja primenjuje i intenzivna kiseonička terapija“, izjavila je Stokić.

U ovom periodu je, navodi, u poslednjih nedelju dana došlo do rapidnog rasta pacijenata sa teškom klinikom slikom. Uočeno je dodaje oboljevanje i onih u srednjoj i mlađoj životnoj dobi.

„Razlikuje se u odnosu na prvi pik brz porast broja pacijenata koji se dijagnostifikuju, onih sa teškom kliničkom slikom i pacijentima sa mlađom životnom dobi. Ovaj razvoj je dao dramatičnost u celoj situacijij, jer je porast bio nagao i brz. Teška klinička slika u prvom piku nije bila u toj meri“, navela je Stokić.

Prema njenim rečima, U Vojvodini i Novom Sadu, koji ima najveću prevalenciju obolelih, podršku sistemu čine kovid ambulante koje su odigrale značajnu ulogu u otkrivanju pacijenata.

„S obzirom na to da je KCV ustanova pružanja tercijarne zdravstvene usluge, pacijenti sa težom kliničkom slikom se u tu ustanovu upućuju iz cele Vojvodine. KCV je shodno porastu broja pacijenata prilagođavao svoje kapacitete i pored Klinike za infektivne bolesti, bili smo prinuđeni da kapacitete proširimo“, napomenula je Stokić.

Ocenjuje da je rad u KCV prenapregnut.

„Lekari i drugo zdravstveno osoblje su itekako angažovani, i umorni su, ali sada ima dovoljno lične zaštitne opreme, medikamentske terapije, kapaciteta za smeštaj, ali da postoji jedna crvena linija preko koje se neće moći preći“, ukazala je Stokić.

Kaže da je posteljni fond je promenljiva varijabla, jer za one koji se smeštaju na intenzivnu negu, taj fond je drugačiji nego za one sa srednje teškom slikom.

„Moramo je posmatati kao dinamičku, s ozirom na broj ljudi, jer je u toku prijem novih bolesnika, a neki se pripremaju za otpust. Primećeno je u ovom talasu i da je period hospitalizacije produžen, i sada lečenje duže traje nego u prvom piku. A da ne govorim o pacijentima koji su na mehaničkoj ventilaciji i kod kojih je težina kliničke slike takva da zahteva višenedeljeno i višemesečno lečenje“, naglasila je Stokić.

Sada su, ističe, kriterijumi za otpust kliničko stanje, a i ako su otpušteni, a nije potvrđeno da su kovid negativni oni nastvljaju dalje lečenje pod nadzorom infektologa i u kućnoj su izolaciji.

KCV je, napominje, od pre par dana postao ustvnova koja raspolaže i pi-si-ar dijagnostikom kovid virusne infekcije.

„Međutim, KCV pored lečenja kovid pozitivnih pacijenata, paralelno leči i pacijente sa drugim nezaraznim oboljenjima i koji su kovid negativni. Naš urgentni centar u toku noći je obavio 170 pregleda i 13 hitnih intervencija. Naša poliklinika je nastavila sa radom, a na dnevnom nivou preko 1.000 pacijenata ambulantno obavi preglede na specijalističkoj poliklinici pod posebnim uslovima ulaska i boravka“, napomenula je Stokić.

Navodi da je KCV je u delu klinike za ginekologiju obavio pet porođaja žena koje su kovid pozitivne.

„Danas je primljena još jedna pacijentkinja i u toku je priprema za njen porođaj. Ta klinika je praktično podeljena na deo koji obavlja porođaje kovid pozitivnih i kovid negativnih pacijenata“, ukazuje Stokić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)