Lončar: Problemi na plućima i srcu kod izlečenih pacijenata

Društvo 12. avg. 202011:42 > 11:51
Podeli:
Zlatibor Lončar Foto: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Sve više pacijenata koji su preležali koronu javlja se sa problemima na plućima i na srcu i on moraju da budu adekvatno zbrinuti, jer ne mogu da se upućuju u kovid bolnice, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, on je rekao da se za pacijente koji su preležali kovid-19, a koji se sada javljaju sa problemima na plućima i na srcu, moraju obezbediti odgovarajući kapaciteti.

„Moramo da ih ozbiljno zbrinemo, da pregledamo i da vidimo o čemu se radi sa tim pacijentima“, rekao je Lončar.

Ministar je naveo da će privremena bolnica za kovid pacijente u beogradskoj Areni nastaviti da radi, kao i sve kovid ambulante, te da će Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije, kao i Institut za reumatologiju, od danas izaći iz kovid sistema.

Najavio je i da je u planu da iz kovid sistema uskoro izađe i Institut za ortopediju na Banjici.

 Arena nastavlja kao bolnica, spremamo je za jesen

Zdravstveni sistem se priprema za scenario na jesen i mora biti spreman na sve, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i navodi da privremena bolnica za kovid pacijente u Beogradskoj areni nastavlja da radi, a da će se u naredne dve nedelje nastojati da se zdravstveni radnici odmore.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Pokušaćemo da zdravstvene radnike odmorimo, posebno iz unutrašnjosti koji su sada u Beogradu ili u nekim drugim bolnicama, da ih vratimo u njihove gradove i da oni pokušaju da iskoriste godišnje odmore i da se odmore“, rekao je Lončar.

Poručio je i da nije vreme za opuštanje, te da svi treba da budu svesni da će maske dugo biti naša realnost i da ne smemo da se opustimo i „junačimo“.

„To je jedini način da funkcioniše i to se pokazalo kao dobro i da može da da rezultat. Maske, distanca i higijena…“, naveo je ministar.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar