Foto:shutterstock_Bascar

Profesor dr Petar Matavulj predložen je kao kandidat za v.d. dekana Elektrotehničkog fakulteta, nezvanično saznaje portal Nova.rs.

Prethodno je naš portal saznao od svog izvora da su u igri za v.d. dekana bila tri imena (prof. dr Goran Kvaščev, prof. dr Jelica Protić i prof. dr Lazar Saranovac), ali se do kraja sastanka stručnog kolegijuma u širem sastavu ovo promenilo, te je profesor Matavulj jedini predložen za v.d. dekana Elektrotehničkog fakulteta.

Portal Nova.rs je pozvao profesora Matavulja za komentar i on je tom prilikom naveo da „ne zna ništa o tome“ i da je „prijatno iznenađen“, kao i da ga „još nisu obavestili“ pošto nije prisustvovao tom sastanku.

Današnji sastanak stručnog kolegijuma imao je dve tačke dnevnog reda. Prva je bila predlaganje kandidata za v.d. dekana i druga je bila organizacija rada ETF-a do izbora dekana, nakon što je nedavno fakultetsko rukovodstvo podnelo ostavke čime je sprečeno izjašnjavanje ove ustanove o projektu „Jadar“.

Statutom ETF-a u ovoj situaciji, kada v.d. dekan ne može da se imenuje iz redova prodekana, predviđeno je da Savet fakulteta, kojim predsedava dr Miloš Cvetanović, na predlog stručnog kolegijuma u širem sastavu, na funkciju dekana imenuje nastavnika iz reda redovnih profesora.

Inače, postupak za izbor novog dekana pokreće se na predlog predsednika Saveta, a u roku od 15 dana od dana prestanka mandata prethodnog dekana.

Podsetimo, na sednici Nastavno-naučnog veća 8. oktobra, bivši dekan profesor Dejan Gvozdić rekao je da fakultetsko rukovodstvo podnosi ostavku. On je naveo da su razmotrili situaciju u kojoj se fakultet nalazi i da ona „nije dobra“, kao i da su se „bez potrebe našli u teškoj situaciji“. Dekan je na sednici saopštio da ne žele da učestvuju dalje u radu sednice, te je napustio istu, a sa njim i četiri prodekana.

Time je sprečeno izjašnjavanje ETF-a o projektu „Jadar“, iako je jasan stav većine članova Nastavno-naučnog veća da je taj projekat štetan po Srbiju.

Prema saznanjima portala Nova.rs, sam kolektiv ove ustanove izglasao je da želi da se izjasni o projektu „Jadar“, te je na tajnom glasanju o tome da li ETF treba da se izjasni o „Jadru“, 79 glasova bilo za, a 30 protiv, dok je uzdržanih bilo 16.

***

BONUS VIDEO – Newsnight o ostavkama na ETF-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar