Borislav Kamenov. Foto: N1
Borislav Kamenov. Foto: N1

"Odluka građana da prime treću dozu vakcine je dobra, ali nije dobro što ovoliko brzo treba da se primi. Mora da se razmisli o tome kakvog su kvaliteta te vakcine koje se daju. To uopšte ne bi trebalo da bude tako, trebalo bi za šest meseci, godinu dana... To sugeriše ne samo kakvog su kvaliteta te vakcine, već i kakvo je zdravstveno stanje pacijenata. Koliko sam imao prilike da vidim, ti koji prime vakcinu i kod kojih se ne stvori imunitet, oni imaju neki zdravstveni problem. To ne mora da bude teška bolest, ali, očegledno je da imaju neki zdravstveni problem", ocenio je imunolog Borislav Kamenov u Danu uživo.

Dodaje da su to ljudi koji su često umorni, koji ne mogu da se popnu uz stepenice, imaju obložen jezik, crvene dlanove i da takve tegobe ozbiljno mogu da ugroze građane.

Zalaže se da se detaljno ispita zdravstveno stanje pacijenata kod kojih nije uspelo stvaranje zaštitnog nivoa antitela, i smatra da je normalno to što su građani izabrali da nastave sa vakcinama sa kojima su se imunizovali.

„I ranije, kada su se vakcinisala deca, trudili smo se da se nastavi vakcinacija sa onom vakcinom koju je dete već primilo. Jer, kada primenite drugačiju vakcinu, to je neki drugačiji antigen, nije to identično, i počinjete od nule, ispočetka“, kaže on.

Na primedbu da postoji sumnja u kinesku vakcinu, on odgovara da bi takav nalaz morao da se javno saopšti i detaljno objasni.

„Mislim i da treća doza vakcine nije jedino rešenje, odnosno da je stanje organizma kod pacijenata značajno, kako bi vakcina bila uspešnija“, istakao je on.

Na primedbu da će zdravstveni sistem bilo koje zemlje teško moći detaljno da se bavi stanjem pacijenta koji treba da primi vakcinu, odgovara: „Ko ne čuje pesmu, slušaće oluju. Ako nemata vremena da procenite pacijenta, onda ulazite u poprilično veliki rizik. Može doći do neželjene reakcije, kao i do slabog odgovora organizma na vakcinu. Onda ste džaba krečili, džaba ste trošili vakcinu“, zaključuje Kamenov.

BONUS VIDEO: Treća doza vakcine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare